Blenderi mogu biti izvrstan kuhinjski alat koji vam omogućuje da miksate sve, od juha do umaka i smoothieja. Ali unatoč svim ukusnim stvarima koje možete napraviti, postoji dosta namirnica koje se ne bi trebale koristiti u blenderu.
Ovih 13 namirnica nemojte koristiti u blenderu.
Lisnato povrće sobne temperature
Cijeđeni sok ima brojne zdravstvene prednosti, ali pripazite kada u blender stavljate lisnato povrće bogato vlaknima. "Zbog motora vam jelo može poprimiti smeđu boju. Kako biste zadržali živu boju, zamrznite zelje pet minuta prije dodavanja u blender", rekao je kuhar Andre Sickinger.
Određena hrana bogata vlaknima
Budite oprezni i sa svime što ima puno vlakana. "Čak i s novim snažnim blenderima velike brzine, hrana bogata vlaknima nije dobra", rekla je kuharica Rachel Muse. Sirove stabljike brokule pretvorit će se u niti vlakana.
Smrznuto voće tvrdo kao kamen
Mnogi vole pripremati voćni smoothie. Iako su ukusni i jednostavni za napraviti, neki ponekad stave potpuno smrznuto voće u blender. To može rezultirati grudastim napitkom, a u nekim slučajevima može uzrokovati pucanje i lomljenje oštrih oštrica.
Ostavite smrznuto voće u hladnjaku da se otopi ili ga stavite u vrećicu i otopite u posudi s vodom prije korištenja.
Orasi
Sve što je jako tvrdo kao orašasti plodovi - zrna kave ili zrna kakaovca mogu otupjeti oštricu i neće se miješati ili će motor biti dovoljno snažan za miješanje pa će završiti s ljepljivom pastom.
Jaki okusi i mirisi
Namirnice koje imaju intenzivan okus (češnjak, čili) mogu utjecati na gumenu brtvu blendera i zaprljati buduće stvari koje ćete miksati. Možda ste to primijetili kada ste stavili sirovi češnjak u blender kako bi napravili marinadu za odreske, a onda ste i dalje imali okus svog jutarnjeg smoothieja čak i nakon što ste isprali posudu.
Premalo ili previše tekućine
Kada aparat radi i morate dodavati tekućinu, činite to polako kako biste izbjegli prskanje. Omjer tekućine i krutine mora biti ispravan. Ako nema dovoljno tekućine, blender će neke stvari učiniti grudastima, dok previše tekućine i oštrice neće doći u dodir s krutom tvari.
Bilo što s kostima
Kuhar Sickinger kaže da viđa neiskusne kuhare kako stalno rade ovu grešku. Kada dodajete piletinu ili ribu u blender za mesne okruglice, važno je paziti da u mesu nema kostiju. Ovo zvuči očito, ali iznenadili biste se koliko često profesionalci i početnici rade ovu pogrešku.
Meso
"Miješanjem mesa mijenja se konzistencija i tekstura mesa u dječjoj hrani", rekla je kuharica Terri Rogers. Naravno, to je u redu ako ga pripremate za bebu ili iz bilo kojeg razloga trebate jesti mekanu hranu.
Sušene rajčice
"Osim ako nemate snažan blender, nikada ne pokušavajte izmiksati sušene rajčice. Njihova tekstura zaglavit će blender. Ako ih želite pomiješati, prvo ih namočite u vodi kako biste omekšali", rekla je Ali Maffucci.
Umak od rajčice
Shannon Sarna Goldberg, urednica časopisa The Nosher, upozorava da umak od rajčice ne koristite u blenderu: "Dodaje previše zraka, što umaku daje ružičastu nijansu."
Krumpir
Kuhar Chris Nirschel kaže da se krumpir ili drugo škrobno povrće ne može previše miksati jer nastaje škrobna tekstura i nije ugodno za jesti. To znači da pire krumpir ne trebate praviti u blenderu.
Đumbir
Nemojte stavljati svježi ili sušeni đumbir u blender. "Toliko je vlaknast da samo nastaje nered. Bolje ga je nasjeckati", rekla je Shirley VanScoyk, vlasnica tvrtke Spread Love.
Bilo što vruće
"Ako stavite vruću tekućinu u blender s poklopcem, od pare će cijeli poklopac eksplodirati i tekućina će se razliti po cijeloj kuhinji", rekao je Monaghan. To može napraviti veliki nered i izazvati opekline, piše Reader's Digest.
POGLEDAJTE VIDEO: Rastu cijene, boli glava! Tko to može platit? Mrkva 3 eura, luk 2, a kruške skuplje za čak 121 posto