SIGURNO TO RADITE /

Ovih 13 namirnica ne biste trebali stavljati u blender: Kuhari otkrili do čega može doći

Image
Foto: Shutterstock

Jeste li znali da ovih 13 namirnica ne smijete koristiti u blenderu?

16.3.2024.
19:05
Shutterstock
VOYO logo

Blenderi mogu biti izvrstan kuhinjski alat koji vam omogućuje da miksate sve, od juha do umaka i smoothieja. Ali unatoč svim ukusnim stvarima koje možete napraviti, postoji dosta namirnica koje se ne bi trebale koristiti u blenderu.

Ovih 13 namirnica nemojte koristiti u blenderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisnato povrće sobne temperature

Cijeđeni sok ima brojne zdravstvene prednosti, ali pripazite kada u blender stavljate lisnato povrće bogato vlaknima. "Zbog motora vam jelo može poprimiti smeđu boju. Kako biste zadržali živu boju, zamrznite zelje pet minuta prije dodavanja u blender", rekao je kuhar Andre Sickinger.

Image
Foto: Shutterstock

Određena hrana bogata vlaknima

Budite oprezni i sa svime što ima puno vlakana. "Čak i s novim snažnim blenderima velike brzine, hrana bogata vlaknima nije dobra", rekla je kuharica Rachel Muse. Sirove stabljike brokule pretvorit će se u niti vlakana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Smrznuto voće tvrdo kao kamen

Mnogi vole pripremati voćni smoothie. Iako su ukusni i jednostavni za napraviti, neki ponekad stave potpuno smrznuto voće u blender. To može rezultirati grudastim napitkom, a u nekim slučajevima može uzrokovati pucanje i lomljenje oštrih oštrica.

Image
TRIK KOJI VRIJEDI ZNATI /

Ako je zamotate u ovo, mrkva može ostati svježa i do šest mjeseci

Image
TRIK KOJI VRIJEDI ZNATI /

Ako je zamotate u ovo, mrkva može ostati svježa i do šest mjeseci

Ostavite smrznuto voće u hladnjaku da se otopi ili ga stavite u vrećicu i otopite u posudi s vodom prije korištenja.

Image
Foto: Shutterstock

Orasi

Sve što je jako tvrdo kao orašasti plodovi - zrna kave ili zrna kakaovca mogu otupjeti oštricu i neće se miješati ili će motor biti dovoljno snažan za miješanje pa će završiti s ljepljivom pastom.

Image
Foto: Shutterstock

Jaki okusi i mirisi

Namirnice koje imaju intenzivan okus (češnjak, čili) mogu utjecati na gumenu brtvu blendera i zaprljati buduće stvari koje ćete miksati. Možda ste to primijetili kada ste stavili sirovi češnjak u blender kako bi napravili marinadu za odreske, a onda ste i dalje imali okus svog jutarnjeg smoothieja čak i nakon što ste isprali posudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Premalo ili previše tekućine

Kada aparat radi i morate dodavati tekućinu, činite to polako kako biste izbjegli prskanje. Omjer tekućine i krutine mora biti ispravan. Ako nema dovoljno tekućine, blender će neke stvari učiniti grudastima, dok previše tekućine i oštrice neće doći u dodir s krutom tvari.

Image
Foto: Shutterstock

Bilo što s kostima

Kuhar Sickinger kaže da viđa neiskusne kuhare kako stalno rade ovu grešku. Kada dodajete piletinu ili ribu u blender za mesne okruglice, važno je paziti da u mesu nema kostiju. Ovo zvuči očito, ali iznenadili biste se koliko često profesionalci i početnici rade ovu pogrešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Meso

"Miješanjem mesa mijenja se konzistencija i tekstura mesa u dječjoj hrani", rekla je kuharica Terri Rogers. Naravno, to je u redu ako ga pripremate za bebu ili iz bilo kojeg razloga trebate jesti mekanu hranu.

Image
Foto: Shutterstock

Sušene rajčice

"Osim ako nemate snažan blender, nikada ne pokušavajte izmiksati sušene rajčice. Njihova tekstura zaglavit će blender. Ako ih želite pomiješati, prvo ih namočite u vodi kako biste omekšali", rekla je Ali Maffucci.

Image
Foto: Shutterstock

Umak od rajčice

Shannon Sarna Goldberg, urednica časopisa The Nosher, upozorava da umak od rajčice ne koristite u blenderu: "Dodaje previše zraka, što umaku daje ružičastu nijansu."

Image
Foto: Shutterstock

Krumpir

Kuhar Chris Nirschel kaže da se krumpir ili drugo škrobno povrće ne može previše miksati jer nastaje škrobna tekstura i nije ugodno za jesti. To znači da pire krumpir ne trebate praviti u blenderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Đumbir

Nemojte stavljati svježi ili sušeni đumbir u blender. "Toliko je vlaknast da samo nastaje nered. Bolje ga je nasjeckati", rekla je Shirley VanScoyk, vlasnica tvrtke Spread Love.

Image
Foto: Shutterstock

Bilo što vruće

"Ako stavite vruću tekućinu u blender s poklopcem, od pare će cijeli poklopac eksplodirati i tekućina će se razliti po cijeloj kuhinji", rekao je Monaghan. To može napraviti veliki nered i izazvati opekline, piše Reader's Digest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Rastu cijene, boli glava! Tko to može platit? Mrkva 3 eura, luk 2, a kruške skuplje za čak 121 posto

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo