OVE ČINJENICE O OMILJENOM NAPITKU MOŽDA NISTE ZNALI: /

Kava s produženim djelovanjem. Što je to?

Image
Foto: Giphy

Od instant kafe do ledenog frapea, kava nikada nije imala toliko uzbudljivih varijanti kao danas. Međutim, znanstvenici su napravili nešto sasvim novo...

25.9.2016.
7:10
Giphy
VOYO logo
VOYO logo

Iako sada možda zvuči nevjerojatno, nekada, kada biste rekli - kava, nije bilo nedoumica na kakvu se tačno kavu misli.

Tako je bilo u 16. stoljeću, kada je u arapskim kafeterijama započeta kultura ispijanja ovog napitka.

Image
ŠTO JE ZDRAVIJE? /

Kava ili čaj – što je bolje za razbuđivanje, što za mršavljenje, a što za jetru

Image
ŠTO JE ZDRAVIJE? /

Kava ili čaj – što je bolje za razbuđivanje, što za mršavljenje, a što za jetru

Kako se popularnost kave ubrzano širila, počela se uzgajati u različitim dijelovima svijeta i dobivati podvrste – američki kontinent iznedrio je havajsku Konu i jamajkansku Blue Mountain, dok je Mocha nastala u Jemenu, a Java na indonežanskim otocima.

Dostupna i u svemiru

Danas se u ovom napitku uživa čak i u svemiru – još od misije Apolla 11 stalni je suputnik putovanja Američke svemirske agencije NASA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalji razvoj kave pratile su inovacije koje su dovele do današnjih nevjerojatnih 5.000 verzija, koliko postoji u portfoliju najvećeg svjetskog proizvođača.

Jedan od ključnih trenutaka bio je nastanak espressa, pronalaskom aparata za pravljenje kave u rinfuzi 1885. godine. Već nekoliko godina kasnije nastaje kava bez kofeina, a krajem tridesetih, tvrtka Nestlé osmišljava prvu instant kavu, lako topivu u vodi.

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunic

Turist upozorava kako zna da su dva cjenika za isti napitak u EU zakonski kažnjiva

Brojne inovacije

Među popularnim vrstama bez kojih je danas nezamislivo uživanje u kavi su cappuccino i frape, nastao u Grčkoj, mešanjem kave s hladnom vodom i kockama leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instant kave s aromama na tržište su stigle osamdesetih godina, a u sljedećem desetljeću i recept cappuccina s prepoznatljivom, raskošnom pjenom, koja poboljšava kremastu teksturu mlijeka na vrhu šalica.

Brojne inovacije dovele su do situacije u kojoj vas više nitko ne pita želite li kavu, već kakvu kavu želite.

Kava s vremenskim djelovanjem

Istraživači nastavljaju predani rad na daljem inoviranju ovog napitka – znasntvenici Politehničke škole Lausanne i ciriškog Univerziteta ETH u suradnji sa stručnjacima iz Centra za istraživanje tvrtke Nestlé krajem prošle godine najavili su mogućnost proizvodnje kave s vremenskim otpuštanjem kofeina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formula će omogućiti da se energija u našem organizmu povećava postupno, a ne trenutno, kao i da se održi cijeli dan.

Produženo djelovanje je moguće zahvaljujući kubosomima, mikroskopskim kapsulama od molekula lipida i vode, koji se kao nosači aktivnih supstanci vremenom rasprše i kontrolirano ispuštaju sadržaj.

Image
Foto: Thinkstock

Uzgoj u pustinji... i na drugim planetima

Zanimanje javnosti privuklo je i nedavno otrkiće australskih znanstvenika, gen koji omogućava opstanak usjeva u pustinjskim uvjetima, pa i na drugim planitama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva otkrića najavljuju promjene koje su nekad mogle biti zamišljene samo u domenu znanstvene fantastike, a koje će dalji razvoj i inoviranje kave učiniti još uzbudljivijima.

ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LAGANO I SLASNO /

Tiramisu bez jaja koji će uvijek uspjeti