Play ponuda

PRILIČNO BIZARNO / Otkriven tajni sastojak kruha koji je odmah izazvao kontroverze: Ovo bi vas moglo natjerati da dobro razmislite što jedete

Foto: Shutterstock

Aminokiseline koje se nalaze u tvornički proizvedenom kruhu mogu nastati od dlake, kao i od pačjeg perja

19.1.2023.
20:33
Shutterstock
Play ponuda

Nedavno izvješće otkrilo je skriveni sastojak kruha koji bi se nekima mogao činiti odvratnim i bizarnim. Bilo da volite čaj i tost ujutro ili ne možete odoljeti sendviču sa slaninom, ovo bi vas moglo natjerati da razmislite o svojim obrocima, piše The Sun.

Prema tom izvješću, štruca kruha koju kupite u lokalnom supermarketu zapravo može sadržavati ljudsku kosu. Aminokiseline koje se nalaze u tvornički proizvedenom kruhu mogu nastati od dlake, kao i od pačjeg perja, kravljih rogova i svinjskih čekinja.

Magazin Vice objavio je da većina ljudske kose dolazi iz Kine koja se skuplja s podova brijačnica i salona. Ali ne brinite, udio te aminokiseline koja je poznata pod nazivom L-cistein u kruhu je malen, a možete je izbjeći kupnjom svježeg kruha u pekarnici.

Izvor: Pixabay

Kosa je jedan od najbogatijih izvora aminokiselina

L-cistein se dodaje kruhu kako bi se ubrzalo vrijeme potrebno za pripremu. To je aminokiselina koja se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima. Može se dobiti iz izvora hrane poput zobi, svinjetine i tune. Također se može proizvesti od perja, svinjskih čekinja i ponekad ljudske kose.

Ljudska kosa jedan je od najbogatijih izvora aminokiselina koje čine oko 14 posto vaše kose. Međutim, L-cistein se također proizvodi sintetski. Njega je odobrila Agencija za standarde hrane, a nalazi se u kategoriji "ostalo". To znači da je odobren za upotrebu u hrani kao pojačivač okusa, sredstvo za učvršćivanje, tretman ili sredstvo za dizanje.

Izvješće Vegetarian Resource Grupe pokazalo je da se L-cistein koji se koristi u kruhu još uvijek uglavnom dobiva iz životinjskih izvora, ali da se postupno sve više koristi njegova sintetska inačica.

Play ponuda