spas na tanjuru / Ostanite hidrirani tijekom toplinskog vala: Ovih 12 namirnica će vas rashladiti

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Stručnjaci preporučuju konzumaciju određenog voća i povrća kako ne biste dehidrirali

20.6.2024.
8:43
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Nalazimo se u rekordnom toplinskom valu na početku najtoplije sezone u godini, kada temperature rastu te smo izloženi povećanom riziku od dehidracije.

"Zahtjevi za hidracijom uvelike se razlikuju među pojedincima, a razlikuju se ovisno o vašoj dobi, razini aktivnosti, težini i vanjskoj temperaturi", kaže Courtney Smith, dijetetičarka iz Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada temperature porastu kao što se očekuje tijekom ovotjednog toplinskog udara, potrebna je odgovarajuća hidratacija. Evo nekoliko savjeta i hrane bogate vodom koja će vam pomoći da ostanete zdravi i hidrirani.

Image
Foto: Shutterstock

Kako znate da ste dehidrirali?

Ljudsko tijelo sastoji se od 60 posto vode, a pravilna hidracija pomaže u regulaciji tjelesne temperature, sprečavanju infekcija, eliminaciji toksina i jačanju apsorpcije hranjivih tvari. Što se tiče mentalnog zdravlja, voda je ključna za optimiziranje sna i raspoloženja. Nedavna studija pokazala je da nedovoljna konzumacija vode povećava rizik od smrti kod sredovječnih ljudi za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često brkamo glad i žeđ. Žeđ je odgođena reakcija pa ponekad, ako mislite da ste gladni, a upravo ste jeli, možda ste zapravo žedni. Većina nas nema taj osjećaj žeđi dok ne dehidriramo", objasnila je Smith.

Image
Foto: Shutterstock

Znakovi dehidracije uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • zatvor
  • suha usta
  • umor
  • glavobolja

"Nije seksi, ali najlakši način da izmjerite svoju razinu hidratacije je boja vašeg urina. Trebao bi biti blijedožut. Ako je bezbojan, to bi bilo sjajno, ali nije uvijek realno, posebno za sportaše", rekla je Smith i dodala: "Došlo je do ponovne procjene istraživanja koja se tiču ​​kofeina kao diuretika. Ako bolje razmislite, stavili ste puno vode u tu kavu. Nije tako jak diuretik kao što smo mislili. Kava se računa kao vaš unos tekućine!"

Image
NAJVAŽNIJI OBROK /

Započnite dan na zdrav način: Donosimo pet recepata za brz i hranjiv doručak

Image
NAJVAŽNIJI OBROK /

Započnite dan na zdrav način: Donosimo pet recepata za brz i hranjiv doručak

Tijelo apsorbira otprilike 20 posto vode koja mu je potrebna iz izvora hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrana koju bi trebalo više konzumirati za hidrataciju su voće i povrće koje ima visok sadržaj vode. To uključuje celer, krastavce, lubenicu i tikvice. Oni pomažu kod hidratacije jer se sastoje od 90 posto vode ili više. Ovom hranom također dobivate vitamine i minerale, kao i vlakna. Mnogi ljudi jednostavno ne vole okus vode ili misle da je cjelodnevno pijenje vode dosadno. Ako u hladnjaku imate jagode ili neko voće koje je mekano, ali nije pokvareno, stavite ga u vodu."

Image
Foto: Shutterstock

Najbolje namirnice za borbu protiv vrućine

Ovo voće i povrće daje najviše hidratacije po zalogaju ili gutljaju. Većina namirnica je bolja kada se konzumiraju sirove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krastavac

Krastavac s 96 posto vode ima najveći sadržaj od bilo koje čvrste hrane.

Image
Foto: Shutterstock

Celer

Osim što sadrži 95 posto vode, celer je izvrstan izvor vlakana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotkvice

Rotkvice se sastoje od 95 posto vode i bogate su vlaknima i vitaminom C, što ih čini dobrim dodatkom svakom obroku po vrućem vremenu. Razmislite o dodavanju rotkvica vašoj Cezar salati.

Image
Foto: Shutterstock

Rajčice

Rajčice se često klasificiraju kao povrće, ali su voće i to s najvećim udjelom vode (94 posto). Rajčice također sadrže likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti tijela od oštećenja stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tikvice

Kuhane ili sirove, tikvice imaju 94 posto vode i pružaju jednaku razinu hidratacije. Za one koji ovog ljeta žele jesti laganije, rezanci od tikvica izvrsna su niskokalorična zamjena za tjesteninu.

Image
Foto: Shutterstock

Šparoge

Šparoge

Sirove ili pečene, šparoge su bogate kalijem i sastoje se od 92 posto vode, stoga razmislite o tome da stavite nekoliko na roštilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paprike babure

S 92 posto vode, paprika je bogata antioksidansima.

Image
Foto: Shutterstock

Kupus

Kod kuhanja većina kupusa sadrži još više vode (94 posto), dok se ostale vrste sastoje od 96 posto vode, što ih čini odličnim dodatkom salati ili prženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive

Gljive, koje su poznate po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, također se sastoje od 92 posto vode. Jedite gljive sirove za maksimalno zdravlje i hidrataciju.

Image
Foto: Shutterstock

Lubenica

Lubenica

Kao što naziv implicira, lubenica je bogata vodom, ima čak 92 posto. Osim što pomaže u hidrataciji, lubenica je još jedan izvrstan izvor likopena koji potiče stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špinat

Špinat čini 92 posto vode i izvor je hranjivih tvari, ali i odličan izvor kalcija, magnezija, kalija i željeza.

Image
Foto: Shutterstock

Jagode

Jagode

Jagode, koje se sastoje od 92 posto vode, imaju nizak sadržaj kalorija, puno vlakana i vitamina C, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist u Direktu o tabletama za mršavljenje, kasnoj večeri i je li doručak obvezan obrok: 'Ovisi... Nije za sve'

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo