Osam čestih grešaka u kuhinji koje lako možete izbjeći

U pripremanje jela ulažete vrijeme i trud, a rezultati nisu bili zadovoljavajući? Možda nije problem u tome što kuhate, nego kako.

19.8.2013.
12:55
VOYO logo

Aida Mollenkamp, zvijezda Cooking Channela i autorica knjige Keys to the Kitchen, upozorava na najčešće greške koje radimo u kuhinji i kako iz izbjeći.

Greška: Nedovoljno zagrijana tava prije prženja.

Morate čekati da se toplina ravnomjerno raširi po cijeloj površini, čime ćete osim ravnomjernije ispečenih namirnica spriječiti i njihovo lijepljenje. Zato pričekajte barem dvije do tri minute da se tava zagrije prije nego počnete kuhati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška: Previše namirnica u posudi.

Ako želite postići da svi sastojci dobiju pravu boju, primjerice kod pohanja, namirnice nemojte naptrpati u posudu i između njih ostavite malo prostora.

Greška: Pečete sastojke koji nisu postigli sobnu temperaturu.

Kada je u pitanju pečenje, velika je greška imati obrađivati namirnice na krivoj temperaturi. Mliječni proizvodi, maslac, vrhnje, jaja - sve prije korištenja treba postići sobnu temperaturu. Ako nemate vremena čekati, proces možete malo ubrzati. Maslac narežite na manje komadiće (prave je temperature kada ga je dovoljno mekan, ali ne rastopljen). Jaja stavite u zdjelu tople vode na deset minuta. Mlijeko ili vrhnje kratko možete zagrijati u mikrovalnoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška: Kuhanje tjestenine u maloj posudi s premalo vode.

Što se tada dogodi? Nastane veliki, ljepljivi nered. Dodajte četiri čaše vode na svakih pola kilograma tjestenine. Kada niste sigurni, provjerite uputstva na pakiranju. Svakako se pobrinite da tjestenina u posudi ima dovoljno mjesta za kretanje.

Greška: Ne ostavite meso da odstoji prije rezanja.

Kada radite s mesom, bez obzira radi li se o roštilju ili pečenju purice, morate ga pustiti da odstoji prije rezanja. U protivnom, svi će vam sokovi iscuriti iz mesa i bit će suho za jelo. Cijelom komadu mesa dajte par minuta, pa ga tek onda servirajte i režite.

Greška: Ne solite dok kuhate.

Ljudi često dodaju sol tek na kraju kuhanja. Ali ako to učinite, izgubit će se okus, posebno namirnicama kao što su grah i krumpir, koji apsorbiraju sol dok se kuha. Zato solite dok kuhate, i isprobavajte okus.

Greška: Pranje noževa i tava u perilici za posuđe.

Ako ste investirali u dobre noževe i tave, nemojte ih prati u perilici. To vam je kao da bacate novac, jer će noževi otupjeti, a uništit ćete i površinu tave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška: Mjerenje sastojaka krivom posudom.

Možda se ne čini kao velika stvar, ali je kada je u pitanju kuhanje. Mjerite sastojke primjerenim alatom. Koristite mjernu šalicu za tekućinu za mlijeko, vodu, ulje i bilo koje druge teškuće sastojke. Mjerne šalice i žlice koristite za suhe sastojke poput šećera ili brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo