Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Recept za sarmu
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za jednu i jedinu, sarmu.
Sastojci za 10 osoba
- 60 dag miješanog mljevenog mesa
- 20 većih listova kiselog kupusa
- 10 dag luka, 2 češnja češnjaka
- 1 dag ljute paprike, zeleni peršin
- 1 jaje, 20 dag riže, sol
- 30 dag narezanog kiselog kupusa
- 80 dag sušenih svinjskih rebara
- 1 dl jogurta, 1 1/2 dl kiselog vrhnja
Umak:
- 10 dag masnoće
- 2 dag brašna
- sol, malo šećera, 1-2 kom. ljute paprike
- 2 dag umaka od rajčice
Priprema
Glavicu kiselog kupusa razlistamo te većim listovima odrežemo debelo rebro i poslažemo ih na dasku. Mljevenom mesu dodamo sjeckani crni luk (sirov ili pržen), češnjak, sjeckani peršin, papriku, sol i jaje te rižu koju smo prethodno malo prokuhali i ocijedili. Sve dobro izmiješamo i raspodijelimo po listovima te uvijemo sarme.
Narezani kiseli kupus poslažemo na dno zdjele, odozgo poslažemo sarme i svinjska rebarca. Sve ponovno prekrijemo narezanim kupusom, prelijemo juhom ili vodom, pokrijemo i pustimo da se sarma lagano kuha. Kad je sarma na pola kuhana, dodamo umak i kuhamo dok potpuno ne omekša. Sarma mora kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.
Priprema umaka: Od brašna i masnoće priredimo zapršku, dodamo crvenu papriku, umak od rajčice i dolijemo juhom od kostiju do odgovarajuće gustoće. Posolimo i zasladimo po ukusu te izlijemo na sarmu. Umak od rajčice prethodno razrijedimo.