OKUSI JUGOSLAVIJE / Ona je kraljica sarma, znamo da je obožavate: Donosimo recept star 40 godina iz jugoslavenske kuharice

Image
Foto: Shutterstock

O sarmi nitko ne mora puno pričati, nema te osobe koja ju ne voli, a mi vam donosimo recept iz stare jugoslavenske kuharice

29.3.2023.
9:17
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za sarmu

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za jednu i jedinu, sarmu.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Sastojci za 10 osoba

  • 60 dag miješanog mljevenog mesa
  • 20 većih listova kiselog kupusa
  • 10 dag luka, 2 češnja češnjaka
  • 1 dag ljute paprike, zeleni peršin
  • 1 jaje, 20 dag riže, sol
  • 30 dag narezanog kiselog kupusa
  • 80 dag sušenih svinjskih rebara
  • 1 dl jogurta, 1 1/2 dl kiselog vrhnja
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ovo zdravo jelo djeca često nisu voljela jesti, a danas ga obožavaju: Donosimo recept iz jugoslavenske kuharice za današnji ručak

Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ovo zdravo jelo djeca često nisu voljela jesti, a danas ga obožavaju: Donosimo recept iz jugoslavenske kuharice za današnji ručak

Umak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 10 dag masnoće
  • 2 dag brašna
  • sol, malo šećera, 1-2 kom. ljute paprike
  • 2 dag umaka od rajčice
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Glavicu kiselog kupusa razlistamo te većim listovima odrežemo debelo rebro i poslažemo ih na dasku. Mljevenom mesu dodamo sjeckani crni luk (sirov ili pržen), češnjak, sjeckani peršin, papriku, sol i jaje te rižu koju smo prethodno malo prokuhali i ocijedili. Sve dobro izmiješamo i raspodijelimo po listovima te uvijemo sarme.

Narezani kiseli kupus poslažemo na dno zdjele, odozgo poslažemo sarme i svinjska rebarca. Sve ponovno prekrijemo narezanim kupusom, prelijemo juhom ili vodom, pokrijemo i pustimo da se sarma lagano kuha. Kad je sarma na pola kuhana, dodamo umak i kuhamo dok potpuno ne omekša. Sarma mora kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema umaka: Od brašna i masnoće priredimo zapršku, dodamo crvenu papriku, umak od rajčice i dolijemo juhom od kostiju do odgovarajuće gustoće. Posolimo i zasladimo po ukusu te izlijemo na sarmu. Umak od rajčice prethodno razrijedimo.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo