Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Burek s mesom
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za burek s mesom.
Sastojci za 2 osobe
- 15 dag brašna
- nekoliko žlica mlake vode
Nadjev:
- 14 dag nemasne junetine
- 15 dag luka
- 4 dag ulja
- sol, papar
Priprema
Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo. Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i prekrijemo tankim slojem nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom. To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u pećnici i još vruć razrežemo na četiri dijela. Uz burek odlično odgovara pivo, jogurt ili kiselo mlijeko.
Burek pripremamo od slanih ili slatkih nadjeva, npr. od sira, jetrica, špinata, skute, jabuka. Burek posebne vrste priprema se i kao veoma tanki svitak koji se smota u lim za pečenje.