Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Rižoto na rovinjski način
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za rižoto na rovinjski način.
Sastojci za 4 osobe
- 40 dag liganja
- 40 dag škampa
- 24 kom školjaka
- 32 dag riže
- 20 dag oguljenih rajčica
- 10 kom maslina
- 10 kapara, 1 glavica luka
- 1 manja glavica češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 dag običnog ulja
- stručak peršina, sol
- parmezan za posipanje
Priprema
Rižu skuhamo, ocijedimo i isperemo vrućom vodom. Razdijelimo je po tanjurima i polijemo preljevom, pospemo parmezanom i poslužimo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.
Pri kuhanju moramo paziti da se riža ne raskuha: kuhamo je tako dugo dok se u sredini zrna ne pojavi bijela točkica kad pregrizemo zrno. Prekuhana riža pretvori se u kašu i ne samo da nije ukusna, nego izgubi mnogo od svoje hranjive vrijednosti. Zrno mora ostati cijelo i malo tvrdo; tada je najukusnije i najhranjivije.
Preljev: Sitno sjeckani crni luk ispržimo na ulju, dodamo očišćene i narezane lignje, očišćene repove od škampa i pržimo. Zatim dodamo rajčice, češnjak i vino. Posebno na maslinovom ulju popržimo školjke, dodamo ih lignjama i škampima, k tome još masline i kapare, posolimo te pirjamo nekoliko minuta. Školjke možemo primiješati očišćene ili u ljuski. Svi sastojci moraju biti svježi pa ih zbog toga ne pripremamo unaprijed. Jelo poslužujemo odmah jer je tada najukusnije. Ovako pripremljenim preljevom možemo začiniti i široke kuhane rezance ili špagete.