Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Pileći paprikaš s njokima
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za pileći paprikaš s njokima koji smo svi jako voljeli jesti kada su nam ga pripremale bake ili majke.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 pile, 8 dag masnoće
- 2 dag umaka od rajčice
- 1 žlica paprike
- 2 dag brašna
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 40 dag luka
- 1 žlica bijelog vina
- 4 svježe paprike
- sol
- peršin
Priprema
Rezani luk popržimo na ulju, dodamo brašno, umak od rajčice, mljevenu papriku i zalijemo. Kad ova zaprška dobro prokuha, dodamo u nju narezano pile i pirjamo ga dok ne omekša. Meso tada stavimo u drugu posudu, a umak procijedimo i dodamo narezanu svježu papriku. Kuhamo polako još nekoliko minuta, dodamo žlicu vina i umak poslužimo s njokima.
Po želji umaku možemo dodati još kiselo vrhnje i sitno sjeckani peršin.