Želite li ubrzati kuhanje tjestenine, u vodu dodajte malo soli. Kuhinjska sol podiže točku vrenja vode iznad 100 Celzijevih stupnjeva pa se kuhanje ubrzava.
Volite rižu, no često je prekuhana i slijepljena? U vodu dodajte malo limunovog soka koji će to spriječiti.
Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje, a kako mlijeko prilikom kuhanja ne bi zagorilo, prije u lončiću prokuhajte malo vode.
Dobro je znati i kada posoliti meso koje namjeravate peći. Za razliku od drugih pečenja, svinjsko solite tek na kraju, kako ne bi bilo tvrdo i suho. Isto postupite i kod prženja.
Da pečeno meso bude ukusnije, na dno posude za pečenje stavite prepolovljenu glavicu luka i lovorov list.
Presoliti ste jelo? I za to ima pomoći. Ako je jelo preslano, dodajte malo smeđeg šećera, koji će smanjiti slanoću, no neće ga učiniti slatkim. U umake možete dodati malo brašna ili kiselog vrhnja, dok će preslanu juhu spasiti svježa, narezana rajčica ili malo limunovog soka.
Ako pripremate divljač, meso nemojte prati u vodi. Operite ga mješavinom octa i vode. Ocat ublažava jak miris mesa divljači i dezinficira.
Ljubitelj ste ribe? Da bi bijela riba zadržala boju, u vodu u kojoj je kuhate dodajte malo mlijeka.
Riblji fileti bit će sočniji i mekši ako ih uvaljate u snijeg od bjelanjaka, te potom zapečete u pećnici.