Savjeti za kuhanje: Ocat na divljač, a rajčicu u presoljenu juhu

Image
Foto: Pixabay

Kuhinja vam nije strano mjesto, ali svako malo dogodi se neka nezgoda. Zagori vam mlijeko, pečeno meso je tvrdo i suho, presolili ste jelo ili vam ulje dok pržite prska na sve strane?

20.4.2021.
10:25
Pixabay
VOYO logo

Želite li ubrzati kuhanje tjestenine, u vodu dodajte malo soli. Kuhinjska sol podiže točku vrenja vode iznad 100 Celzijevih stupnjeva pa se kuhanje ubrzava.

Volite rižu, no često je prekuhana i slijepljena? U vodu dodajte malo limunovog soka koji će to spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje, a kako mlijeko prilikom kuhanja ne bi zagorilo, prije u lončiću prokuhajte malo vode.

Dobro je znati i kada posoliti meso koje namjeravate peći. Za razliku od drugih pečenja, svinjsko solite tek na kraju, kako ne bi bilo tvrdo i suho. Isto postupite i kod prženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da pečeno meso bude ukusnije, na dno posude za pečenje stavite prepolovljenu glavicu luka i lovorov list.

Presoliti ste jelo? I za to ima pomoći. Ako je jelo preslano, dodajte malo smeđeg šećera, koji će smanjiti slanoću, no neće ga učiniti slatkim. U umake možete dodati malo brašna ili kiselog vrhnja, dok će preslanu juhu spasiti svježa, narezana rajčica ili malo limunovog soka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pripremate divljač, meso nemojte prati u vodi. Operite ga mješavinom octa i vode. Ocat ublažava jak miris mesa divljači i dezinficira.

Ljubitelj ste ribe? Da bi bijela riba zadržala boju, u vodu u kojoj je kuhate dodajte malo mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riblji fileti bit će sočniji i mekši ako ih uvaljate u snijeg od bjelanjaka, te potom zapečete u pećnici.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo