Drugim riječima, kofein utječe na receptore adenozina u mozgu koji smanjuju želju za slatkim, što znači se želja za slatkim povećava. "Ako jedete odmah nakon ispijanja kave ili drugih pića koja sadrže kofein, postoji vjerojatno da će vam hrana imati drukčiji okus", rekla je Robin Dando, docentica na Svučilištu Cornell.
U istraživanju je sudjelovalo 107 ispitanika koji su bili podjeljeni u dvije grupe za test na slijepo. Prva grupa testirala je kavu bez kofeina, nadopunjenu s 200 miligrama kofeina sa šećerom, dok je druga pila običnu kavu bez kofeina sa šećerom.
Obje skupine imale su istu količinu šećera u svom piću, ali ispitanici koji su konzumirali kavu s dodanim kofeinom ocijenili su je manje slatkom od druge grupe. S time na umu, postoji veća vjerojatnost da kansije mogu poželjeti nešto slatko.
Došli su i do još jednog zanimljivog otkrića
U drugom eksperimentu, ispitanici su procijenili razinu budnosti nakon konzumiranja kave i količinu kofeina u njoj. Znanstvenici su došli do zaključka da ispitanici nisu mogli procijeniti jesu li popili običnu kavu ili onu bez kofeina, a obje skupine su prijavile jednaku razinu budnosti.
Ovakav rezultat potvrdio je da kava zapravo može imati vrlo snažan placebo efekt. "Čak sami ritual ispijanja kave može nas učiniti budnijima nego što jesmo", potvrdila je Dando.
Sve u svemu, ovo istraživanje nimalo ne sugerira da ćemo nakon kave odmah pojesti tri table čokolade, već da bi kofein mogao utjecati na našu percepciju o slatkom. Samo umjereno ;)