Novo istraživanje: Zašto nam je u razgovoru nekad teško gledati sugovornika u oči?

Gledate li vi u oči osobu s kojom razgovarate?

1.10.2017.
8:00
flickr, Petra Bensted

Zašto nekad dok pričamo s drugima izbjegavamo kontakt očima i samo gledamo sa strane? Ovo je čudna navika, ali čini se kako svi to radimo. Istraživači u Japanu otkrili su zanimljiv odgovor zašto se tako ponašamo.

Kažu kako gledanje u oči izaziva neku vrstu mentalnog napora i koristi mozak. Upravo zato kad pričamo nam je teško raditi dvije radnje istovremeno. Razmišljati o tome što ćemo reći i gledati sugovornika u oči. I tako samo odjednom pažnja skreće u daljinu, baš kao i naš pogled dok razmišljamo što ćemo iduće reći.

Otkrili su zanimljive detalje

Postoje različiti razlozi zašto nam je nekad potrebno malo više vremena da pronađemo prave riječi. Istraživači su ispitali 26 sudionika koji su igrali igru asocijacija riječima dok su istovremeno trebali gledati u oči lice na računalu. Saznali su kako je upravo taj kontakt očima igru učinio puno težom. Sudionicima je bilo teže pronaći riječi pa im je trebalo i više vremena da se izraze i kažu što misle.

Istraživači su otkrili kako nije situacija sa svim riječima ista. Sudionici su imali problem samo kad se radilo o riječima kojima je trebalo malo više vremena da pronađu asocijacije. Dakle, ne skrećemo pogled u stranu uvijek, već samo kad izgovaramo riječi koje ne koristimo u svakodnevnoj upotrebi, već o kojima moramo malo i razmisliti.

Izvor: Insider

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali