KRALJICA BUNDEVA: Čuda radi za zdravlje, a još je i tako fina – probajte samo ovaj potage
Najbolje je, da ih poput naših starih, pečete u polovicama u pečnici peći na drva, no jednako je slasna ako ju ispčete i u električnom. No tada vjerojatno ne želite čekati satima, pa ju izrežite na manje komade, obogatite začinima i prepustite se magiji.
Sasvim jednostavno
Očišćenu bundevu, prepolovljenu ili izrezanu na kriške malo poprskajte uljem i pecite u pećnici dok ne omekani. Kombinirajući različite začine možete napraviti slatku, slanu ili ljutu pečenu bundevu. Bitno je da ju dobro očitite i posušite ubrusima. Izrežite je oštrim nožem na kriške i stavite u lim. (Ako pečete polovinu velike bundeve, lim čak neće biti potrebna).
Ljuta i slana
U komadima i kriškama bundeva se, u limu , peče na 200 stupnjeva Celzijevih 45 minuta do sat vremena. Možete komadiće uvaljati u maslinovo ulje, sol, papar, ružmarin, kadulju, majčinu dušicu, ali i ljutu papriku. Odličnog je ukusa i s mljevenim kimom. Ako pripremate slane komadiće ili kriške bundeve obložite uljem ili maslacem, solju, paprom i mljevenim kimom, pa pecite kako je navedno. Umjesto kumina možete koristiti i žličicu ružmarina.
Želite ljutu verziju? Imate mnogo kombinacija. Možete koristiti samo maslinovo ulje, sol i biber, ali mješavini dodati i ljutu papriku i češnjak u prahu ili kombinaciju korijandera i čilija. Lim bi bilo najbolje obložiti papirom za pečenje.
Slatka bundeva
Ipak su najomiljenije slatke verzije. Malo ulja, maslaca, cimeta, smeđeg šećera. Nama se najviše sviđa verzija sa cimetom i medom – divan premaz za komade bundeve, zar ne? Naravno, vi bundevu možete preliti i javorovim sirupom. Zanimljiva verzija je i da nasjeckane orahe pomiješate sa medom, pa ubacite preko bundeve 15 minuta pred kraj pečenja.