Prosječni kupac troši oko 500 kuna mjesečno na voće, povrće, kruh i ostale pokvarljive stvari koje će se baciti zbog lažnih datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do". U svijetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane, što je izvan svake pameti.
Stvarnost je da su supermarketi postavili pravilo prema kojemu kupac uvijek moraa očekivati sanitarno savršenstvo. Istraživačka novinarka o hrani Joanna Blythman iskazuje žaljenje i zabrinutost zbog slike koju mladi imaju o voću i povrću.
"Oni vjeruju kako voće i povrće dolazi isključivo u kutijama i plastičnim posudama te da naznaku 'najbolje upotrijebiti do" valja shvaćati krajnje rigorozno. Nakon zastrašujućih lekcija o sigurnosti hrane koje su imali u školi, mnogi mladi boje se hrane u svom sirovom stanju, bilo da je to meso na ploči mesara ili nezapakirana salata na tržnici. Ako je komad voća nepravilnog oblika ili je povrće malo uvelo, odbacuju ga. U moje vrijeme nije bilo tako. Moja baka, obična žena koja je proživjela rat i razdoblje nestašice hrane, nikad nije dopuštala da bilo što propadne", objašnjava.
Ističe kako hranu, prije svega, treba ocjenjivati mirisom. Ako miriše loše, onda će vjerojatno biti i lošeg okusa. Ako je miris prihvatljiv, namirnicu treba probati i potom ocijeniti njezinu kakvoću u ustima.
To je nešto što bismo trebali zapamtiti, jer odluke o tome što jedemo često su proizvoljno donesene od strane proizvođača i trgovaca - uz oštre granice zarade. A mi plaćamo cijenu. Dakle, koje datume treba uzeti u obzir - i što se može bez straha konzumirati nakon isteka roka trajanja?
Sirevi
Tvrdi sir može se jesti i nakon datuma na oznaci "najbolje upotrijebiti do". Ako se plijesni formiraju na površini, jednostavno ih izrežite oštrim nožem - sir ispod toga bit će prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dvije ili više godina. Ovo sazrijevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu okusa.
Mnogo više pažnje treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije - uključujući listeriju - što može biti kobno za ranjive skupine, uključujući starije i malu djecu. Nikad nemojte riskirati s mekim sirevima i pažljivo provjeravajte datume. Ako ste u nedoumici, dobro prokuhajte ih.
Suhe namirnice
Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primijetiti da su okusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuhanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.
Suhi začini su praktično vječni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko je davno bilo pripremljeno. To vam vjerojatno može otkriti tek nešto svjetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno vas ne može otrovati.
Konzerve
Ako konzerva nije oštećena, a držite je izvan sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra - bilo da se radi o grahu, povrću, rajčici ili ribi - bit će u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.
Kruh i keksi
Mnoge štruce supermarketskoga kruha traju puno dulje od oznake, zahvaljujući visokim razinama kemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete učiniti sa starim kruhom: tost, očito, ali ne zaboravite krušne mrvice ili puding od kruha i keksa, a možete pripremiti i tradicionalni umak od kruha za Božić.
Keksi s vremenom omekšaju, osobito ako se ostave u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ih u pećnici. Kada se ohlade, bit će poput svježih.
Zamrznute namirnice
An agent of DDPP (Departmental protection of populations) conduct a verification of the withdrawal of frozen products containing horse meat in Herouville Saint-Clair, northwestern France, on February 26, 2013. A Europe-wide food fraud scandal over horsemeat sold as beef emerged in mid-January when Irish authorities found traces of horse in beefburgers made by firms in Ireland and Britain and sold in supermarket chains including Tesco and Aldi. The scandal intensified earlier this month when Comigel -- a French frozen meal maker which bought 500 tonnes of mislabelled horsemeat from Spanghero -- alerted Findus to the presence of horsemeat in the meals it had made for the food giant and which were on sale in Britain. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uvjetom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako naljepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primjer, kaže da bi sadržaj trebao biti korišten unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.
Sve dok je hrana temeljito zamrznuta od početka, nećete vidjeti razliku nakon kuhanja ni za tri ili šest mjeseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu - to je recept za trovanje hranom, piše Daily Mail.
Krumpir
Nema potrebe baciti cijelu vrećicu krumpira samo zato što su jedan ili dva istrunuli. Obradite krumpir nožem i odrežite klice. Ako je tijelo ispod kože tamno ili zeleno, nastavite ga rezati dok ne pronađete normalnu boju krumpira.
Ostalo povrće, kao što je celer ili poriluk, lagano postaje mekano ili smeđe i suho kako stari, ali će okus biti jednako dobar u juhi ili nekom varivu. Samo odrežite uvelo lišće i nastavite kao obično.
Ostale namirnice iskoristive nakon isteka roka trajanja
Banane
Jaja - osim ako čudno mirišu
Mlijeko - također se oslonite na osjetilo njuha
Ocat
Suhomesnati proizvodi
Med
Čips, slane grickalice i čokolada