NA KOLIKO STUPNJEVA STE PODESILI HLADNJAK? / Velike su šanse da ste opasno pogriješili, ovo je idealna temperatura

Temperature iznad idealne ili preporučene granice mogu biti previsoke za pravilno održavanje hrane te mogu izazvati različite probleme

18.6.2020.
14:03
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Namirnice u hladnjaku mogu ostati svježe i nekoliko tjedana ako je temperatura u njemu podešena kako treba. Kada je ona previsoka, bakterije se brže razvijaju te se hrana brže kvari. Za bolje održavanje hrane, potrebno je hladnjak držati na optimalnoj temperaturi. Znate li koliko ona iznosi? Velike su šanse da griješite.

Američka agencija za hranu i lijekove izdala je preporuke u kojima stoji kako je preporučena temperatura hladnjaka ispod četiri stupnja Celzija! U zamrzivača bi, pak, trebalo biti ispod -17. No, idealna temperatura zapravo je još niža, prenosi Real Simple.

Sve više od ovoga opasno je za zdravlje

Za optimalno čuvanje hrane ciljajte na temperaturu hladnjaka između 1,7 i 3,3 stupnja Celzija. Ove temperature najbliže su što možete doći do zamrzavanja, bez da zapravo zamrznete svoje namirnice. Također je najbliže što se možete približiti pragu od četiri stupnja, na kojoj se već kreću razvijati bakterije.

Temperature iznad idealne ili preporučene granice mogu biti previsoke za pravilno održavanje hrane te mogu izazvati različite probleme. Hrana bi se mogla brzo pokvariti i uzrokovati probavne tegobe i bolove u želucu, ali i ozbiljnije bolesti preko bakterija salmonele te E. coli. Stoga se savjetuje da hladnjak namjestite na optimalnu razinu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali