DA SE NE BACI /

Božić prošao, hrpa hrane ostala: Stručnjaci savjetuju kako da vam meso, prilozi i kolači što dulje potraju

Image
Foto: Shutterstock

Lauren je progovorila o tome gdje ljudi često griješe kada je riječ o uživanju u ostacima blagdanskih gozbi

27.12.2023.
10:33
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi ljudi nakon Božića muku muče što će s ostacima hrane. Stručnjaci Lauren Allen i Nicholas Nedelisky otkrili su da postoje pravila kojih se morate pridržavati kada je u pitanju njeno pakiranje i čuvanje, piše Daily Star.

POGLEDAJTE VIDEO: Od nove godine minimalci rastu 20%, napojnice ćemo plaćati i karticama, žene će duže raditi do mirovine…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauren je osnivačica portala Tastes Better from Scratch te je za Daily Star progovorila o tome gdje ljudi često griješe kada je riječ o uživanju u ostacima blagdanskih gozbi.

Stručnjakinja je rekla da mnogi ljudi imaju tradiciju iskoristiti sve ostatke, ali da postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati kada je u pitanju skladištenje i zamrzavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO JE ZOONOZA? /

Oprezno sa suhomesnatim, vreba opasnost od zaraze! Epidemiologinja upozorava: Problem su simptomi, svi ih pomiješaju

Image
ŠTO JE ZOONOZA? /

Oprezno sa suhomesnatim, vreba opasnost od zaraze! Epidemiologinja upozorava: Problem su simptomi, svi ih pomiješaju

Također, morate znati nekoliko stvari o podgrijavanju ako želite biti sigurni da je vaša hrana sigurna za konzumaciju, a evo na što sve trebate obratiti pozornost!

Puretina i drugo meso

Sav višak kuhane šunke, pečene puretine, govedine ili drugog mesa pohranite unutar dva sata od posluživanja. Treba ih odvojiti od kostiju i pohraniti u plitke, hermetički zatvorene posude.

U hladnjaku će ostati svježi tri do četiri dana, a možete ih zamrznuti za dulje skladištenje.

Kad je puretina u pitanju, pobrinite se da najdeblji komad mesa ima unutrašnju temperaturu od 74 °C prije stavljanja u hladnjak. Također, nadjev pohranite odvojeno od puretine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Sav višak kuhane šunke, pečene puretine, govedine ili drugog mesa pohranite unutar dva sata od posluživanja.

Povrće

Većina kuhanog povrća poput zelenog graha, pire krumpira, složenaca od slatkog krumpira itd. ostat će svježa u hermetički zatvorenim posudama tri do četiri dana u hladnjaku. Lisnato povrće brže propada pa ga morate potrošiti u roku od nekoliko dana.

Osim ako nisu pretrpani sastojcima poput vrhnja ili maslaca, većina povrća može se zamrznuti na jedan do tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deserti

Kremaste kolače, pudinge, suflee i sl. treba pojesti u roku od samo nekoliko dana i nemojte ih zamrzavati. Međutim, blagdanske kekse možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci.

Image
Foto: Shutterstock

Kremaste kolače, pudinge, suflee i sl. treba pojesti u roku od samo nekoliko dana i nemojte ih zamrzavati

Također, možete zamrznuti tijesto za kekse. Najvažnije je da pustite da se bilo koja vruća hrana potpuno ohladi prije stavljanja u posudice i hladnjak. To sprječava nakupljanje vlage koja može dovesti do razvoja bakterija. I uvijek se oslonite na svoj nos, ako hrana čudno smrdi pri podgrijavanju, najbolje ju je baciti.

Hranu stavite bliže izvora hladnoće

"Prvo i najvažnije, smjesta pohranite sve ostatke vaše božićne gozbe u roku od dva sata. Premjestite meso u plitke, hermetički zatvorene posude nakon što ga odvojite od kostiju kako biste omogućili brzo hlađenje", pojasnio je osnivač Foodiaza Nicholas.

"Kuhano povrće i prilozi trebaju isti tretman – dovoljno ih ohladite prije nego što ih zapakirate i stavite u hladnjak. Postavite tvrđe slojeve hrane prema dnu i rubovima posuda za skladištenje, a mekše dijelove u sredini kako biste pospješili protok zraka", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Namjestite hladnjak ispod 4 °C i stavite ostatke na više police bliže izvoru hladnoće. Na svakoj posudi napišite što je u njoj te datum kad ste je stavili u hladnjak ili zamrzivač", pojasnio je Nicholas.

"Pridržavajte se preporučenih vremena skladištenja hrane za optimalnu kvalitetu. Puretinu, nadjev, umake i pečeno meso potrošite u roku od tri do četiri dana. Većina kuhanog povrća dobro se čuva do pet dana, ovisno o dodanim sastojcima poput vrhnja ili majoneze", istaknuo je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo