PROBAJTE ZDRAVIJE OPCIJE / Jeste li znali da blagdanska hrana može naštetiti vašoj vagini? Žene, ovih namirnica se radije klonite na Božić!

Image
Foto: Shutterstock

Svi volimo božićne poslastice jer su predobre da bi se odbile, ali one bi mogle značajno utjecati na vašu intimnu zonu

13.12.2023.
7:25
Shutterstock
VOYO logo

Za Božić svi jedemo drugačiju hranu. To je vrijeme kada se najviše uživa u jelu i piću, no, možda ne znate da vaše najdraže slastice mogu dosta utjecati na vaše tijelo - osobito kada je u pitanju vagina.

Dijetetičarka Lauren Talbert, objasnila je što se točno može dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako hrana štetno djeluje na vaginu

Blagdanska hrana može utjecati na zdravlje vagine na više načina. Postoje istraživanja koja tvrde da prehrana može utjecati na stopu bakterijske vaginoze (BV), koja se događa kada prirodne razine bakterija nisu u ravnoteži. Ovo je uobičajena vaginalna infekcija koja može uzrokovati nelagodu i bol u vagini kod žena reproduktivne dobi. Simptomi uključuju rijedak, vaginalni iscjedak koji može biti siv, bijel ili zelen pa čak i neugodan "riblji" vaginalni miris.

Podaci su pokazali da manje zdrava prehrana bogata nezdravim mastima, prerađenim ugljikohidratima i dodanim šećerima pridonosi povećanom riziku od bakterijske vaginoze, dok je zdravija prehrana bogata nemasnim proteinima, zdravim mastima, vlaknima i određenim mikronutrijentima povezana sa smanjenim rizikom od bakterijske vaginoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAMO OPUŠTENO /

Ginekologinja otkrila o čemu žene ne trebaju brinuti prije pregleda: 'Tražimo abnormalnosti i nepravilan iscjedak, a ne...'

Image
SAMO OPUŠTENO /

Ginekologinja otkrila o čemu žene ne trebaju brinuti prije pregleda: 'Tražimo abnormalnosti i nepravilan iscjedak, a ne...'

Studija je otkrila povezanost između unosa povrća, orašastih plodova i mahunarki (grah, grašak) s nižim rizikom od bakterijske vaginoze, dok je unos šećera zaslađenih napitaka, voćnih sokova i natrija povezan s povećanim rizikom od bakterijske vaginoze. Studije su također pokazale da je prehrana bogata vlaknima povezana s manjim rizikom od BV-a.

Drugo istraživanje je pokazalo da su niske koncentracije vitamina A, C i E i beta-karotena u serumu (test krvi) povezane s povećanim rizikom od bakterijske vaginoze. Istraživanje je pokazalo da su niske razine folata u serumu povezane s povećanim rizikom od bakterijske vaginoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Koju hranu treba izbjegavati

Dijetetičarka Lauren je rekla: "Blagdanska hrana je općenito poznata po tome što je bogata i ukusna, a okusi se mogu poboljšati dodanim mastima i šećerima. Međutim, nije sva blagdanska hrana puna masti i šećera. Dostupne su zdravije alternative i odlična su opcija kada želite uživati u ukusnoj hrani ili povećanom riziku od bakterijske vaginoze. Hrana s više masti, prerađenim ugljikohidratima i dodanim šećerima povezana je s povećanim rizikom od bakterijske vaginoze koja ima izravan učinak na vaginalni iscjedak. Primjeri uključuju teška predjela poput umaka od artičoka, mesnih okruglica, peciva s jajima, prženih pilećih krilaca, čipsa i umaka. Kremasti umaci i oni bogati šećerom - umak od vrhnja i umak od brusnica."

Image
Foto: Shutterstock

Također je napomenula da prilozi s visokim udjelom masti također mogu loše djelovati na vaginu, poput nadjeva od kobasica, pire krumpira, kremastog složenca od zelenog graha, pite od slatkog krumpira, makarona i sira. Isto vrijedi i za bogate deserte poput keksa, kolača, pita i torti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauren je rekla da odabir zdravijih opcija može pomoći u izbjegavanju problema. Ova hrana uključuje povrće, orašaste plodove, proizvode od cjelovitih žitarica i datulje.

"Prilikom kuhanja smanjite zasićenu masnoću u kremastim preljevima tako da umjesto vrhnja umiješate malo nemasnog ili običnog grčkog jogurta. Koristite neprianjajuće posuđe kako biste mogli kuhati s minimalnom količinom običnog ulja ili biljnog u spreju. Za poseban okus, dodajte hrani ocat ili sokom od limuna. Dodajte ga u zadnji tren kako bi okus bio najbolji. Odaberite nemasne proteine poput puretine, piletine i ribe umjesto crvenog mesa. Odaberite sireve sa smanjenim udjelom masti za salate i složence. Koristite grčki jogurt umjesto kiselog vrhnja", savjetovala je Lauren, piše Daily Star.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Pola milijuna Hrvatica nema stalnog ginekologa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo