Proljeće je stiglo i vrijeme će bti sve toplije, što znači da smo se zaželili jednostavnih kolača. Njihova priprema neće nam oduzeti previše vremena (koje možemo iskoristiti za druženje na suncu), a svaki od njih je bogatom okusom i vizualno privlačan.
Super će izgledati na stolu ovog Uskrsa ;)
Makroni od kokosa
Sastojci
- 4 bjelanjka
- 280 g usitnjenog sušenog kokosa
- 100 g šećera
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 °C te pripremite dva protvana na koje ste stavili papir za pečenje. Umutite bjelanjke dok nisu pjenasti, zatim im dodajte šećer i dobro promiješajte. Dodajte kokos i sve promiješajte žlicom.
Žlicom grabite malu količinu smjese te hrpice stavljajte na protvan. Pazite da su udaljene jedna od druge kako se ne bi zalijepile. Makrone pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlaćanu boju. Prije nego navalite na njih, pustite da se dobro ohlade.
Mousse od limuna
Sastojci
- 60 ml vode
- 10g želatine u prahu
- 250 g šećera
- 6 limuna
- 6 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)
- prstohvat soli
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za početak želatinu potopite u vodu, promiješajte i pustite da nabubri. Potom je otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Limune operite, iscijedite i naribajte im koricu.
Pomiješajte žumanjke, šećer, sok od limuna, koricu i sol te kuhajte uz miješanje na pari dok se krema ne zgusne, ali pazite da ne zavrije. Kremu maknite s vatre i dodajte joj otopljenu želatinu, sve dobro izmiksajte i ostavite da se ohladi.
Vrhnje izmiksajte u šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg. U kremu prvo dodajte šlag i dobro ga promiješajte, a na kraju bjelanjke. Neka se mousse prije posluživanja dobro ohladi u hladnjaku.
Sladoled od banana i jagoda na štapiću
Sastojci
- 1 velika banana ili dvije manje (prethodno narezane i smrznute)
- 12 velikih jagoda
- 200 mililitara soka od ananasa
- kalupi za sladoled na štapiću
Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu, ulijte u kalupe i zamrznite preko noći. Kako bi sladoled lakše izvadili iz kalupa, kratko ga uronite u vruću vodu.
Čokoladni mousse od tri sastojka
Sastojci
- 125 ml vode od slanutka
- 100 g tamne čokolade
- prstohvat soli
Priprema
Čokoladu rastopite na pari, a vodu od slanutka miksajte dok ne dobijete snijeg te dodajte sol. Lagano dodavajte čokoladu i mutite. Mousse stavite u posudice i dobro ohladite.
Jednostavan kolač od višanja
Sastojci
- 1 čaša čvrstog jogurta
- 2 čaše višanja ili trešanja
- 2 čaše od jogurta glatkog brašna
- 1 čaša šećera
- decilitar i pol ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a jogurt ulijte u posudu. Operite i obrišite čašicu kako bi vam poslužila kao mjera. U jogurt dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te potom ulje, jaja i vanilin šećer.
Miješajte ručno dok smjesa nije glatka te ju ulijte u namašćen i pobrašnjen protvan. Na vrh stavite voće i sve pecite 45 minuta (čačkalicom provjerite je li pečeno).