Ova tropska biljka dolazi iz Azije, a sve se više rasprostranjuje po Americi i Europi. Kumkvat najviše voli kiselo propusno tlo, sunčani položaj redovitu vlagu.
Dozrijeva krajem jeseni, dok neke vrste čak i početkom zime. Tri vrste kumkvata su najzastupljenije: ovalni, okrugli i jajasti. Kumkvat je žutonarančaste boje veličine od 3 do 5 centimentara.
Nutritivna svojstva kumkvata
Ovaj citrus najbolje uspjeva u toploj klimi, i što je toplija, to su plodovi ukusniji i sočniji. Osim što je izrazito ukusan, kumkvat je poznat kao riznica nutritivnih tvari.
Kumkvat sadrži vitamine A, C, B i E, minerale, kalcij, kalij, željezo, omega masne kiseline, karoten, tanin i pektin.
Sve te tvari čine kumkvat odličnim za svakodnevno prehranu, a osim toga se koristi za:
- ojačavanje metabolizma
- pomoć kod upala
- stimuliranje stvaranja krvi
- poboljšavanje probave i rada crijeva
- sprječavanje nastaka moždanog i srčanog udara
- ublažavanje alergijskih reakcija
- čuvanje kože, kose i očiju
- smirivanje stresa i depresije
- suzbijanje reume
Kumkvat se na sobnoj temperaturi može držati 4-5 dana, a u hladnjaku i do 20 dana.
Kako jesti kumkvat?
Ljekovite tvari nalaze se u kori i plodu, tako da se kumkvat jede cijeli, s korom. Odličan je za izradu sokova, sirupa, koktela i likera.
Može se koristiti i za izradu džemova, marmelada, kompota i želea. Ovaj citrus, kao i limun možete dodavati slasticama, pitama, kolačima i voćnim salatama.