Kuhari su nam odlučili otkriti koje su najčešće pogreške koje radimo dok kuhamo tjesteninu

Image
Foto: suppernyc / instagram

Ne poznajemo nikoga tko ne voli tjesteninu, ali zato znamo naići na onu stvarno loše skuhanu. Evo kako izbjeći te pogreške

7.12.2017.
13:00
suppernyc / instagram
VOYO logo

Tjestenina je uvijek dobar odabir. Jednostavno ju je napraviti, brzo je gotova, i ono najvažnije, ukusna je u svim oblicima. Ipak, postoje neki trikovi kako bolje skuhati tjesteninu da bude taman. Devet tajni vezanih uz tjesteninu za Insider su otkrili vrsni talijanski i talijansko-američki kuhari, jer ipak Talijani znaju najbolje. Pročitaj i saznaj radiš li i ti nešto pogrešno i primijeni već idući put ispravni način kuhanja.

Koristiš krivi brend tjestenine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoj kupovati jeftine tjestenine. Proizvođači često snize cijene svoje tjestenine jer možda koriste nešto jeftinije namirnice u njezinoj izradi. Na primjer, možda koriste brašno koje je puno aditiva ili možda pak ubrzavaju proces sušenja. Sve to vodi do rezanaca koji onda nikako ne mogu ostati al dente", rekao je kuhar Josh Laurano.

Ne čekaš da voda prokuha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda tjesteninu prerano dodaješ u vodu koja još nije zakipila. Možda ti se jednostavno neda čekati. Kuhar Salvatore Marcello savjetuje da ostaviš da voda kuha neko vrijeme i tek onda ubaci tjesteninu.

Ne soliš dovoljno vodu

"Dobro začinjena tjestenina treba imati okus kao dobro začinjena juha", rekao je kuhar Nate Whiting. Ako ne posoliš dobro svoju tjesteninu, ona će biti bezokusna.

Stavljaš premalo vode, a previše tjestenine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje je kad staviš više vode. Kuhar Whiting kaže da tjestenina treba prostora da može plivati. Zato nemoj staviti vode tek toliko da prekrije tjesteninu. Stavi puno vode, posli je i čekaj da zakuha. To smo naučili do sada, idemo dalje.

Ispireš tjesteninu nakon kuhanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo većina ljudi radi, ali zapravo nije potrebno. "Jedno od najčešćih pitanje je: 'Moram li isprati tjesteninu kad je ocijedim od vode?' Kuhar Carmine DiGiovanni kaže da je ovo velika pogreška. Upravo će škrob iz tjestenine dodati bolji i bogatiji okus vašem umaku.

Bacaš vodu iz tjestenine

Voda u kojoj se kuhala tjestenina također će bitno utjecati na teksturu i okus umaka, a i bolje će ih povezati. Ovo tvrdi kuharica Lidia Bastianich.

Koristiš krivu vrstu tjestenine za umak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima stvarno puno vrsta tjestenine, a odabir one prave će također bitno utjecati na okus. "Duguljasta tjestenina dobra je u kombinaciji s maslinovim uljem i kremastim umacima, dok ona manja i okrugla ide bolje s jačim umacima. Umak od rajčice ili pak onaj od vrhnja su univerzalni i slažu se s gotovo svim tjesteninama", izjavila je Lidia.

Previše skuhaš tjesteninu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je kako svi kuhari savjetuju al dente način kuhanja, a protive se prekuhanoj tjestenini. "Neki ljudi su naviknuti jesti prekuhanu tjesteninu jer se upravo takva služi u školama ili pak na poslu. Kad se tjestenina prekuha ona nabubri pa se čini da je ima jako puno. Ipak, okus je puno bolji kad je malo tvrđa i ne prekuhana", rekao je pisac kuharice Devin Alexander. S ovime se slaže i kuharica i vlasnica škole kuhanja u Rimu Daniela del Balzo i dodaje kako tjesteninu treba maknuti s ringa dvije ili tri minute prije od vremena koje je navedeno na samoj ambalaži.

Ne kuhaš tjesteninu s umakom

"Napravi al dente tjesteninu i umješaj umak u nju, a onda završi s kuhanjem", izjavio je kuhar Salvatore Marcello.

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo