Tkogod je probao poširano jaje, odmah postane veliki ljubitelj te delicije. Ipak, premalo je ljubitelja te tehnike pripreme jaje iz jednog jedino razloga – mnogi misle da je komplicirano.
Mi smo tu da vam pokaže kako da cijeli proces učinite vrlo jednostavnim.
Poširanje dolazi od francuske riječi pocher, što znači "staviti u džep" – jer bjelanjak doslovno obavija žumanjak poput zaštitnog omota. Predstavit ćemo vam tehniku kuhanja jaja bez ljuske u vrućoj vodi koja zahtijeva preciznost i strpljenje, no nagrada je savršeno nježni bjelanjak koji obavija tekući, zlatni žumanjak. Poširana jaja obožavaju se diljem svijeta – od klasičnih Eggs Benedict do francuskog Oeufs pochés. Tajna savršenog poširanja? Blago zakiseljena voda i nježno vrtloženje.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Poširano jaje
Potrebne namirnice:
- Jaje (po potrebi)
- Ocat (50g)
- Voda (po potrebi)

Postupak:
- Jaje otvorimo udarcem na ravnu površinu
- Sadržaj jaja prebacimo u šalicu kako bi ga kasnije lakše uronili u vodu s octom
- U duboki lonac stavimo vodu i ocat
- Zavrijemo. Voda ne smije kipjeti – odnosno biti iznad 95 stupnjeva Celzijevih
- Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
- VAŽNO: Za početak savjetujemo da poširate jedno po jedno jaje. Kad savladate tehniku, možete ih poširati i više u isto vrijeme – ovisno o veličini tave ili lonca
- Jaje kuhamo između 5 i 7 minuta
- VAŽNO: Voda ne smije vriti. Ne smije kipjeti!
- Prstima provjerimo je li jaje mekano i da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
- Izvadimo poširano jaje i postavimo ga sa strane na pripremljeni plitki tanjur

Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Stiglo je proljeće: Dani sve topliji i sunčaniji, ali ne zadugo