MASTERMEAL /

Znate li savršeno poširati jaje? Evo jednostavnog trika

Image
Foto: MasterMeal

Poširana jaja obožavaju se diljem svijeta – od klasičnih Eggs Benedict do francuskog Oeufs pochés

4.3.2025.
11:31
MasterMeal
VOYO logo

Tkogod je probao poširano jaje, odmah postane veliki ljubitelj te delicije. Ipak, premalo je ljubitelja te tehnike pripreme jaje iz jednog jedino razloga – mnogi misle da je komplicirano.

Mi smo tu da vam pokaže kako da cijeli proces učinite vrlo jednostavnim.

Poširanje dolazi od francuske riječi pocher, što znači "staviti u džep" – jer bjelanjak doslovno obavija žumanjak poput zaštitnog omota. Predstavit ćemo vam tehniku kuhanja jaja bez ljuske u vrućoj vodi koja zahtijeva preciznost i strpljenje, no nagrada je savršeno nježni bjelanjak koji obavija tekući, zlatni žumanjak. Poširana jaja obožavaju se diljem svijeta – od klasičnih Eggs Benedict do francuskog Oeufs pochés. Tajna savršenog poširanja? Blago zakiseljena voda i nježno vrtloženje.

Image
TRIKOVI I TAJNE /

Uz Melkiora Bašića naučite pripremiti jaja Benedikt: 'Jednostavnije je nego što mislite'

Image
TRIKOVI I TAJNE /

Uz Melkiora Bašića naučite pripremiti jaja Benedikt: 'Jednostavnije je nego što mislite'

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poširano jaje

Potrebne namirnice:

  • Jaje (po potrebi)
  • Ocat (50g)
  • Voda (po potrebi)
Image
Foto: MasterMeal

Postupak:

  1. Jaje otvorimo udarcem na ravnu površinu
  2. Sadržaj jaja prebacimo u šalicu kako bi ga kasnije lakše uronili u vodu s octom
  3. U duboki lonac stavimo vodu i ocat
  4. Zavrijemo. Voda ne smije kipjeti – odnosno biti iznad 95 stupnjeva Celzijevih
  5. Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
  6. VAŽNO: Za početak savjetujemo da poširate jedno po jedno jaje. Kad savladate tehniku, možete ih poširati i više u isto vrijeme – ovisno o veličini tave ili lonca
  7. Jaje kuhamo između 5 i 7 minuta
  8. VAŽNO: Voda ne smije vriti. Ne smije kipjeti!
  9. Prstima provjerimo je li jaje mekano i da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
  10. Izvadimo poširano jaje i postavimo ga sa strane na pripremljeni plitki tanjur
Image
Foto: MasterMeal

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Stiglo je proljeće: Dani sve topliji i sunčaniji, ali ne zadugo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
race of
7. I 8. OŽUJKA NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike