Juha od soje Sastojci:
100 g soje u zrnu 2 manje glavice luka 1 dl ulja vezica zeleniša 30 g sojinog brašna 30 g pšeničnog brašna sok od limuna sol i papar
Priprema:
Zrna soje potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći da nabubre. Skuhajte ih i ocijedite. U posudi za kuhanje zagrijte ulje i propržite usitnjen zeleniš i luk.
Dodajte obje vrste brašna, sve zalijte vodom i kuhajte na umjerenoj temperaturi.
Pri kraju dodajte kuhanu soju, začinite po ukusu, pustite neka juha prokuha i poslužite vruće.
Sočni kotleti u umaku Sastojci:
6 svinjskih kotleta 3 glavice luka 4 kisela krastavca 2 dcl bijelog vina 2 žličice ljute, crvene mljevene paprike brašno ulje sol i papar
Priprema:
Kotlete izlupati batom, posoliti, popapriti i začiniti mljevenom paprikom. Na malo ulja lagano pržiti kotlete s obje strane dok ne porumene. Izvaditi na topli tanjur, pa na istoj masnoći prepržiti žlicu brašna.
Kad brašno dobije zlatnu boju, dodati vino, kuhati dok se umak ne zgusne, pa dodati usitnjene krastavce, posoliti i popapriti po ukusu. Vrućim umakom preliti kotlete. Poslužite ih uz hrskavo pečeni krumpir i salatu od mrkve.
Salata od mrkve Sastojci:
250 g mrkve 5 - 6 češnja češnjaka 2 žlice ulja 2 žlice octa 50 g peršina 50 g korijandera sol i papar
Priprema:
Očistite mrkve, krupno naribajte, očistite češnjak i nasijecite na krupnije komade. Kratko skuhajte u kipućoj vodi, ocijedite i pustite da se ohladi.
Ohlađenu salatu začinite uljem, octom, solju i paprom, posipajte usitnjenim peršinom i korijanderom.
Bonžita Sastojci:
6 žlica meda 200 g margarina 250 g kornfleksa 50 g suhog grožđa ili suho voće po želji 150 g šećera 50 g čokolade za kuhanje 100 g badema ili oraha ili drugih orašastih plodova po želji
Priprema:
Na niskoj temperaturi rastopite margarin i šećer, dodajte čokoladu i med. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i smjesa ne sjedini.
Maknite s vatre, dodajte grožđe, usitnjene orahe ili cijele bademe i kornfleks. U podmazani pleh rasporedite smjesu i izravnajte ju širokim nožem.
Ostavite kolač da se dobro ohladi, pa ga izrežite po želji ili napravite male kuglice. Kolač je najukusniji kad odstoji 12 sati kad kornfleks omekša. Ukoliko nemate toliko vremena, kolač će biti jednako ukusan i bez kornfleksa.
Dobar tek!