Služili su ga kao poslijepodnevnu zakusku uz tučeno vrhnje i biskvite. Kasnije je razvijen čisti kompot, kakvog mi poznajemo. A najljepša stvar kod kompota je to da ne možete pogriješiti. Možete koristiti suho ili svježe voće, a najčešće s jabukama, dunjama, šipkom, šljivama, kruškama…
No postoje i varijante koje su itekako dobre, ali ne tako uobičajene. Uostalom, ovo vam može poslužiti kao inspiracija da iskušate svoje kombinacije.
S budnevom
5 kriški bundve, izrezane na kockice 250 g šećera 1 šalica grožđica 1 litra vode nekoliko klinčića
Komadiće bundeve stavite u zdjelu, ubacite i ostale sastojke, pa kuhajte dok bundeva ne omekša. Služite ga hladnog.
Više recepata i trikova s bundevom pročitajte u specijalu Tjedan bundeve
S rumom
2 šalice brusnica, šipka i drenka (izmješano ili jedno od navednog, svježe ili zamrznuto) 1 litra vode 1/2 šalice bijelog ruma 7 mandarina, oguljenih i podjeljenih na kriške 3 grejpa, oguljena, podjeljena na kriške 1/2 šalice smeđeg šećera Štapići cimeta
U zdjelu stavite vodu, brusnice (šipak i drenak), rum, šećer i štapiće cimeta. Stavite na vatru, a kada zavrije smanjite i ostavite da krčka nepokriveno 5 minuta (za brusnice – toliko im treba da isplivaju na površinu), a duže za šipak i drenak (dok ne puste sok i ne omekšaju). Ubacite komadiće mandarina i grejpa i lagano promiješajte. Poklopite i kuhajte još nekoliko minuta. Izbacite cimet i služite toplo.
Dunje i vino
1 kg dunja 150 g šećera 150 ml muškatnog bijelog vina Sok pola limuna Kora 1 cijelog limuna (bez belog dela), u trakicama Štapić cimeta 4 zrna papra
Stavite vino i limunov sok u zdjelu. Dunje dobro operite hladnom vodom, ogulite, izrežite na komadiće i dodajte u mješavinu vina i limunova soka. Sa strane kratko izblanširajte limunovu koricu u vodi (2 minute), pa ocijedite.
Dodajte u zdjelu sa šećerom i ostalim začinima. Stavite zdjelu na vatru dok ne zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite krčkati 30 minuta. Sklonite sa štednjaka kada dunje omekane i ostavite da se ohladi.