Tvrdo kuhana jaja moraju se čuvati u hladnjaku, i u takvim uvjetima se mogu jesti još i sedam dana nakon kuhanja. Točnije kuhana jaja u ljusci mogu se jesti sedam dana nakon kuhanja, a ona bez ljuske pet dana (iako bi njih bilo dobro pojesti unutar jednog dana).
Veći je problem ako jaja stoje na sobnoj temperaturi. Američki centar za kontrolu bolesti svaku hranu koja stoji dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, pa tako i kuhana jaja, smatra pokvarenom. Iako se ti standardi odnose na stroga pravila kojih se moraju držati restorani, nije dobro da stoje dulje od nekoliko sati na stolu.
Slična pravila vrijede i za kuhanu šunku. Kuhana, u komadu, u hladnjaku može izdržati pet dana, ne dulje. No za razliku od jaja koja se ne preporuča stavljati u zamrzivač, šunka puno bolje podnosti smrzavanje. S druge strane, ona će se u hladnjaku isušiti i postati krta, a i lako pokupi mirise drugih namirnica.
Zato, nakon Uskrsa bolje je šunku i jaja pripremiti u novom ruhu. Osim raznih salata, šunka i jaja mogu poslužiti kao temelj mnogih slasnih, a jednostavnih jela.
Složenac
Posolite, popaprite i lagano premažite crvenom paprikom filete pilećih prsa. Kriške kuhane šunke stavite u posudu za pečenje u pećnici. Na šunku poslažite pileća prsa. Šalicu krem-juhe od gljiva promiješajte sa šalicom kiselog vrhnja i malo maslaca. Prelijte preko šunke i fileta i pecite u pećnici oko sat vremena na srednje jakoj temperaturi.
Zapečeni kelj
Glavicu kelja razrežite na četvrtine i skuhajte (pazite da se ne prekuha). U posudi otopite maslac, dodajte brašno i mlijeko, malo prokuhajte i začinite solju i paprom. Kelj narežite, prelijte umakom i pospite sirom. U vatrostalnu zdjelu stavite polovicu kelja, a odozgo složite ploške tvrdo kuhanih jaja i prekrijte ostatkom kelja. Zapecite u pećnici.
Lisnata pita
Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite protvan za pečenje koji ste prethodno premazali masnoćom (maslac, ulje). Na njega posložite šunku izrezanu na trake i sitno izrezanu crvenu papriku. Umutite jaje te ga pomiješajte s jogurtom i naribanim sirom pa dobivenu smjesu prelijte preko šunke. Pecite u pećnici na 180°C oko 20-30 minuta. Poslužite toplo ili hladno uz zelenu salatu.
Složenac s povrćem
U dublji protvan za pečenje stavite malo malo mladog luka, malo nasjeckane blitve, jednu nasjeckanu tikvicu, šunku i rižu. Sve posolite, popaprite i zalijete vodom (da pokrije rižu). Po želji možete dodati i ploške krumpira (na dno i po vrhu). Peći u pećnici na umjerenoj temperaturi.
Šunka sa šparogama
Ostacima šunke omotati šparoge, složiti ih u vatrostalnu plitku posudu, posuti prženom prezlom i komadićima sira (sa plemenitom plijesni), Peći u pećnici 5-8 minuta.
Škotska jaja
Kuhana jaja uvaljaju se u brašno i oblože mljevenim mesom koje se prije toga začini solju, paprom i drugim začinima po ukusu. Dobivenu okruglicu treba uvaljati u razmućeno jaje, potom u krušne mrvice i pržiti na vrućem ulju cca 4-5 minuta. Gotova škotska jaja preporuča se posložiti na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća. Poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Rajčice punjenje francuskom
Od kuhanih jaja, graška, mrkve, krumpira, vrhnja i majoneze (može uz dodatak vrhnja ili jogurta) napravite francusku salatu. Izdubite rajčice, izvadite im sredinu, napunite ih francuskom salatom, ohladite i potom servirajte.
Omlet
Na ulju prodinstati gljive i mladi luk pa dodati razmućena jaja i komadiće šunke. Poslužiti uz sezonsku salatu.
Pohane palačinke
Pohana šunka
Između dva tanka komada šunke položite šnitu sira i ispohajte (brašno, jaja, krušne mrvice). Poslužite uz pečeni krupir i sezonsku salatu
Ispeći par palačinaka, napuniti ih kockicama šunke i naribanim ili iskockanim sirom koji se lijepo topi. Palačinke zarolati i ispohati (brašno, jaja, prezli). Poslužiti uz salatu po žellji.