NEMOJTE BACATI / Ne znate što s ostacima hrane nakon Uskrsa? Evo nekoliko brzih recepata

Image
Foto: Shutterstock

 Osim raznih salata, ostaci  šunke i jaja mogu poslužiti kao temelj mnogih slasnih, a jednostavnih jela

1.4.2024.
9:20
Shutterstock
VOYO logo

Uskrs je vrijeme za gozbu, ali lako je malo pretjerati s količinom hrane koju kuhamo. Dobra vijest je da uvijek postoji puno načina da iskoristite ostatke hrane od Uskrsa.

Bilo da se odlučite za pečenu janjetinu za uskrsni nedjeljni ručak ili jednako popularnu pečenu piletinu, puretinu ili govedinu, vjerojatno će vam ostati dovoljno za drugu porciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je hrana pravilno pohranjena u hladnjaku, dobra je za nekoliko dana laganih obroka. Umjesto da ovi ukusni ostaci hrane propadnu, posebno nakon što su cijene namirnica porasle - zašto se ne biste hranu pretvorili u nove i uzbudljive obroke? Uz dašak kreativnosti i malo kulinarske domišljatosti, možete udahnuti novi život svojim ostacima hrane.

Koliko dugo se smiju čuvati ostaci hrane od Uskrsa?

"Neka hrana brzo neće biti sigurna za konzumaciju ako se ne ohladi ili zamrzne, poput mesa, piletine i druge peradi, plodova mora, mliječnih proizvoda, rezanog voća, nekog povrća i kuhanih ostataka. Bacite sve ove kvarljive namirnice koje su stajale vani dva sata ili više", rekli su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za ABC News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve namirnice koje su stajale na temperaturi od 90 stupnjeva ili višoj, primjerice na otvorenom, trebale bi se baciti nakon samo jednog sata. Ostaci koji stoje vani duže od dva sata, mogu se podijeliti u manje dijelove, staviti u plitke posude, ohladiti ili zamrznuti. Ostatke koji idu u hladnjak, pohranite na 40 stupnjeva ili niže što je prije moguće, unutar dva sata od pripreme.

Vruća hrana se može staviti izravno u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatke treba zagrijati prije posluživanja i jela, što uključuje sve ostatke zagrijane u mikrovalnoj pećnici.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Koliko dugo različiti ostaci hrane ostaju svježi?

Prema FoodSafety.gov, web stranici koja sadrži informacije o sigurnosti hrane, evo nekoliko najboljih primjera iz prakse o tome koliko brzo biste trebali pojesti hranu koja je ostala nakon Uskrsa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanina: Ako niste potrošili onoliko slanine koliko je recept zahtijevao, ili vam je možda trebalo manje nego što ste prvotno namjeravali, sav ostatak slanine možete čuvati u hladnjaku tjedan dana od trenutka kada ste ga kupili ili otvorili. Alternativno, kuhana slanina može trajati pet do 14 dana ako se ohladi u hladnjaku nakon što je napravite.

Domaći kruh: Kada se čuva u smočnici od dana pečenja, kruh može trajati tri do pet dana, što je kraći rok trajanja od većine komercijalnih proizvoda zbog nedostatka konzervansa. Domaći kruh u hladnjaku može stajati do tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI /

Smiju li se jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

Kolači: Kolači mogu trajati do 10 dana ako su pravilno ohlađeni od trenutka kada su prvi put napravljeni i posluženi.

Rolice s cimetom: Ako slučajno imate ostataka peciva s cimetom, slatka peciva će se čuvati jedan do tri dana u smočnici od dana kada su napravljena ili kupljena i do tri mjeseca ako su zamrznuta od trenutka kada su poslužena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jela od jaja: U ostacima jela s jajima treba uživati u roku od tri do četiri dana ako su ohlađena od dana kada su napravljena. Ako su bila zamrznuta od vremena kada su pečena i poslužena, jela od jaja se mogu sigurno jesti i do tri mjeseca kasnije.

Tvrdo kuhana jaja: Uskrsna glavna namirnica trajat će do tjedan dana ako se drži u hladnjaku i pravilno skladišti od dana kada je kuhana i poslužena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunka: Šunka koja je bila svježa i kuhana prije jela, može se jesti nakon hlađenja do tjedan dana, a sigurna je za jelo jedan do dva mjeseca nakon što je smrznuta. Šunka koja je kupljena potpuno kuhana i već je otvorena, sigurna je za jelo do pet dana iz hladnjaka i do dva mjeseca ako je smrznuta.

Pite od svježeg voća: Mogu se čuvati tjedan dana ako su skladištena u hladnjaku, nakon otvaranja ili nakon što su napravljene, a osam mjeseci ako su zamrznute od dana kada su napravljene ili kupljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa?

Evo kako da vaša hrana ne propadne nakon Uskrsa.

Pečeno meso je ukusno ako ga jedete hladno s ajvarom, krumpirom u ljusci i salatom sljedeći dan, a služi i za sendviče ili zamotuljke za Uskrsni ponedjeljak. Naše preostale nedjeljne pečene pljeskavice još su jedna sjajna ideja za korištenje ostataka pečenog mesa, povrća i pečenja, kao i umaka koji niste uspjeli probati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također možete podgrijati meso, pečeni krumpir i povrće u mikrovalnoj pećnici za večeru sljedeći dan, zamrznuti ih u vrećici za zamrzavanje za drugi dan ili dodati u krepku juhu, zdjelu rezanaca ili omiljeno jelo od tjestenine. Narežite ostatke mesa na trakice i izmiješajte s curryjem, ili za lagani ručak ili ukusno predjelo za Uskrsni ponedjeljak, zašto ne biste pokušali dodati ostatke nedjeljnog ručka u talijansku miješanu brusketu?

Tvrdo kuhana jaja moraju se čuvati u hladnjaku, i u takvim uvjetima se mogu jesti još i sedam dana nakon kuhanja. Točnije kuhana jaja u ljusci mogu se jesti sedam dana nakon kuhanja, a ona bez ljuske pet dana (iako bi njih bilo dobro pojesti unutar jednog dana). Veći je problem ako jaja stoje na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki centar za kontrolu bolesti svaku hranu koja stoji dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, pa tako i kuhana jaja, smatra pokvarenom. Iako se ti standardi odnose na stroga pravila kojih se moraju držati restorani, nije dobro da stoje dulje od nekoliko sati na stolu.

No za razliku od jaja koja se ne preporučuje stavljati u zamrzivač, šunka puno bolje podnosi smrzavanje. S druge strane, ona će se u hladnjaku isušiti i postati krta, a i lako pokupi mirise drugih namirnica. Zato je nakon Uskrsa bolje šunku i jaja pripremiti u novom ruhu.  Osim raznih salata, šunka i jaja mogu poslužiti kao temelj mnogih slasnih, a jednostavnih jela. Šunku jednostavno nasjeckajte na male komadiće i pržite dok ne postane hrskava, a zatim dodajte kajgani, pečenim ili poširanim jajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su neki od recepata za hranu od Uskrsa.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Složenac

Posolite, popaprite i lagano premažite crvenom paprikom filete pilećih prsa. Kriške kuhane šunke stavite u posudu za pečenje u pećnici. Na šunku poslažite pileća prsa. Šalicu krem-juhe od gljiva promiješajte sa šalicom kiselog vrhnja i malo maslaca. Prelijte preko šunke i fileta i pecite u pećnici oko sat vremena na srednje jakoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Zapečeni kelj

Glavicu kelja razrežite na četvrtine i skuhajte (pazite da se ne prekuha). U posudi otopite maslac, dodajte brašno i mlijeko, malo prokuhajte i začinite solju i paprom. Kelj narežite, prelijte umakom i pospite sirom. U vatrostalnu zdjelu stavite polovicu kelja, a odozgo složite ploške tvrdo kuhanih jaja i prekrijte ostatkom kelja. Zapecite u pećnici.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Lisnata pita

Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite protvan za pečenje koji ste prethodno premazali masnoćom (maslac, ulje). Na njega posložite šunku izrezanu na trake i sitno izrezanu crvenu papriku. Umutite jaje te ga pomiješajte s jogurtom i naribanim sirom pa dobivenu smjesu prelijte preko šunke. Pecite u pećnici na 180°C oko 20-30 minuta. Poslužite toplo ili hladno uz zelenu salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Složenac s povrćem

U dublji protvan za pečenje stavite malo malo mladog luka, malo nasjeckane blitve, jednu nasjeckanu tikvicu, šunku i rižu. Sve posolite, popaprite i zalijete vodom (da pokrije rižu). Po želji možete dodati i ploške krumpira (na dno i po vrhu). Peći u pećnici na umjerenoj temperaturi.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Šunka sa šparogama

Ostacima šunke omotati šparoge, složiti ih u vatrostalnu plitku posudu, posuti prženom prezlom i komadićima sira (s plemenitom plijesni), Peći u pećnici pet do osam minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Škotska jaja

Kuhana jaja uvaljaju se u brašno i oblože mljevenim mesom koje se prije toga začini solju, paprom i drugim začinima po ukusu. Dobivenu okruglicu treba uvaljati u razmućeno jaje, potom u krušne mrvice i pržiti na vrućem ulju cca četiri do pet minuta.

Gotova škotska jaja preporučuje se posložiti na papirnati ubrus da se ocijedi suvišna masnoća. Poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Rajčice punjenje francuskom

Od kuhanih jaja, graška, mrkve, krumpira, vrhnja i majoneze (može uz dodatak vrhnja ili jogurta) napravite francusku salatu. Izdubite rajčice, izvadite im sredinu, napunite ih francuskom salatom, ohladite i potom servirajte.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Omlet

Na ulju prodinstati gljive i mladi luk pa dodati razmućena jaja i komadiće šunke. Poslužiti uz sezonsku salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Pohana šunka

Između dva tanka komada šunke položite šnitu sira i ispohajte (brašno, jaja, krušne mrvice). Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nikad skuplja, a cijene pekarskih proizvoda otišle su u nebo

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo