Osim škrobom, brašno je bogato biljnim proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Prečestim korištenjem pšeničnog brašna možete dobiti višak kilograma, ali i stvoriti intoleranciju na gluten.
Ako imate ove simptome, vrijeme je da se obratite liječniku i prestanete konzumirati bijelo pšenično brašno:
- depresija i tjeskoba
- zbunjenost i nemogućnost koncentracije
- artritis
- česte glavobolje
- neočekivane promjene raspoloženja
- bol u trbuhu i nadutost
- hiperaktivnost
- sindrom kroničnog umora
Ako imate neke od navedenih simptoma i osjetljivi ste na gluten, kolači bez brašna su odličan odabir za vas. Pronašli smo fine recepte uz koje ćete potpuno prestati jesti kolače s brašnom.
Kolači bez brašna
Čokoladna crna torta kao kolač bez brašna
Potrebni sastojci:
Biskvit:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 5 žlica mljevenog pettit beure keksa
- 2 žlice kakaa
- 15 žlica mljevenih oraha
- 60 g tamne čokolade
- 3 žlice ulja
Krema:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca
Priprema:
Kada radite biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjke pomiješajte s šećerom par minuta pa u to dodajte otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i orahe. U to ručno umiješajte istučeni snijeg od bjelanjaka. Ovaj kolač bez brašna pecite 20 minuta na 180ºC. Kada se ispeče pričekajte da se ohladi pa ga narežite na tri jednake trake.
Za kremu miješajte jaja s šećerom dok se ne sjedine u pjenastu masu. Nakon toga ih prebacite u posudu za kuhanje i držite ih na pari ili laganoj vatri 5-6 minuta. Tada će se krema početi lagano zgušnjavati. Pripazite da nije jaka vatra jer bi se krema mogla zgrušati. Kad se krema zgusne dodajte čokoladu koju ste rastrgali na komadiće i maslac. Pričekajte da se sve sjedini i ohladite kremu. Svaku koru biskvita premažite trećinom kreme. Ohladite cijelu tortu kako bi se slojevi lijepo proželi.
Karamel torta kao kolač bez brašna
Biskviti:
- 180 grama čokolade
- 180 grama maslaca
- 180 grama prženih mljevenih lješnjaka ili oraha
- 120 grama šećera
- 3 žlice ruma
- 2 žlice mljevenih kekasa
- 9 jaja
- 1 vanil šećer
Krema:
- 300 grama bijele čokolade
- 350 ml vrhnja za šlag
- 400 ml slatkog vrhnja
- 300 grama šećera
- 30 grama putra
Ganache:
- 200 grama čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica agavinog sirupa
Priprema:
Prije početka smeljite orahe ili lješnjake, kekse i stavite čokoladu za biskvite da se topi na pari, te pripremite kalupe za biskvite. Uključite pećnicu na 170 stupnjeva da se grije dok radite biskvit.
Mljevene kekse potopite s 3 žlice ruma i pustite da tako stoji 10ak minuta. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Kolači bez brašna očvrsnut će se radi bjelanjaka od kojih trebate napraviti čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte maslac, šećer, vanil šećer i čokoladu s pare. U to miješanjem stavljajte jedan po jedan žutanjak i na kraju mljevene lješnjake i kekse. Na to lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite u 2 kalupa i pecite ih istovremeno 25-30 minuta. Kada se biskvit ispeče i ohladi, narežite ga da sve skupa dobijete 4 kore.
Karamelnu kremu počnite raditi tako da napravite šlag od 400ml slatkog vrhnja i ostavite da se hladi. Tada stavite 300 grama šećera u posudu i na laganu vatru dok se karamela ne otopi. U to dodajte polako 350 ml slatkog vrhnja koje neka se kuha dok se ne otopi, nakon toga dodajte putar i bijelu čokoladu. Čim se sve otopi maknite s vatre kako ne bi pregorilo. Odmah ohladite smjesu stavljajući posudu u drugu posudu s vodom. Kad se ohladi, u nju umješajte šlag koji se hladio u frižideru. Podijelite smjesu na 3 jednaka dijela.
Slaganje torte izgleda tako da u kalup, u kojem ste pekli stavljate koru po koru, poprskate ju s malo mlijeka i ruma pa nanosite kreme. Kad završite ostavite tortu sa strane i krenite u pripremu ganachea. U manju posudu stavite 150 ml slatkog vrhnja i pričekajte da se ugrije pa u to umiješajte čokoladu i pričekajte da se otopi. U to dodajte agavin sirup i ohladite. Dodajte ovu smjesu na zadnji biskvit torte u slojevima.
Tortu ukrasite po želji i ostavite u frižideru preko noći.
Kolač bez brašna od naranče
Potrebni sastojci:
- 7 žumanjaka
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 250 g oraha ili maka
- naribana korica dvije naranče
- sok od jedne naranče
- 150 g grožđica
- 1/2 praška za pecivo
- 2 žlice krušnih mrvica
- snijeg od 7 bjelanjaka
- 2-3 žlice marmelade od marelica
Glazura:
- 70 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 jaje
Priprema:
Pomiješajte žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. U tu posudu dodajte mekani maslac i miješajte dok se smjesa ne ujednači pa u to dodajte naribane korice naranči. Polako miješanjem dodajte mlijevene orahe ili mak po želji, grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Na kraju miješajte ručno lopaticom.
Bjelanjke istucite u snijeg i polako umješavajte trećinu po trećinu u smjesu od oraha dok ne postane kompaktna. Ovu smjesu pecite na 180 stupnjeva dok kolač nije do kraja ispečen. Znat ćete da je kolač pećen ako ga isprobate čačkalicom i ona ostane čista nakon što ste ju uboli u biskvit.
Kada se ohladi, na njega možete staviti glazuru. Da bi dobili poseban okus, u lončiću otopite dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač. Glazuru radite tako da otopite maslac i čokoladu na vatri te kada se malo ohladi dodajete jaje i brzo miješajte da se ne zgruša. Glazuru možete raditi i samo od čokolade, po izboru.
Ostavite kolač da se ohladi pa poslužite.
Dobar tek!