ČAŠA CRNOG ILI BIJELOG? /

Koje je vino zdravije? Uvjerenja da jedno pridonosi dugovječnosti padaju u vodu

Image
Foto: ShutterStock

Dok su istraživači u dvadesetom stoljeću zaključili da je crno vino dobro za zdravlje srca, ta se tvrdnja pokazala kontroverznom

17.3.2025.
14:00
ShutterStock
VOYO logo
VOYO logo

Godinama se crno vino smatralo kao zdraviji izbor od bijelog, uglavnom zato što je bogato resveratrolom - snažnim antioksidansom koji može utjecati na smanjenjenje upali i rizika od srčanih bolesti te raka.

Dok je bijelo vino tradicionalno poznato kao opcija koja je pogodnija za prehranu zbog nižeg udjela kalorija, crno se vino često smatra boljim za dugoročno zdravlje, a stručnjak za dugovječnost Dan Buettner čak identificira "umjerenu konzumaciju crnog vina" kao tajnu sve popularnijih prehrana Plavih zona.

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients dovodi u pitanje ovo dugo uvriježeno uvjerenje.

Istraživači su analizirali 42 studije koje su uključile gotovo 96.000 sudionika i "nisu pronašli nikakve razlike u povezanosti između konzumacije crnog ili bijelog vina i ukupnog rizika od raka, dovodeći u pitanje uvriježeno mišljenje da je crno vino zdravije od bijelog." No istaknuli su nekoliko važnih upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALO, ALI MOĆNO /

Liječnik tvrdi da ovo voće pomaže u borbi protiv opakih bolesti: 'Izvrsno za crijeva'

Image
MALO, ALI MOĆNO /

Liječnik tvrdi da ovo voće pomaže u borbi protiv opakih bolesti: 'Izvrsno za crijeva'

Prvo, istraživači su primijetili da je češće ispijanje bijelog vina zapravo povezano s 22% povećanim rizikom od raka kože. Točan uzrok ove korelacije ostaje nejasan,ali jedna od teorija koje su postavili je da bi se oni koji piju bijelo vino mogli upustiti u rizičnija ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su također otkrili još alarmantniji rezultat. ''Pojačano pijenje bijelog vina značajno je povezano s povećanim rizikom od raka kod žena'', tvrde.

Ovo istraživanje samo je posljednje u dugom nizu studija koje ispituju potencijalne dobrobiti crnog vina. U prošlosti se ono povezivalo s boljim zdravljem crijeva, mlađim izgledom kože, pa čak i povećanom plodnošću.

No dok su istraživači u dvadesetom stoljeću zaključili da je crno vino dobro za zdravlje srca, ta se tvrdnja pokazala kontroverznom, u današnje vrijeme mnogi su stručnjaci promijenili smjer razmišljanja. Znanstvenici koji stoje iza studije objavljene 2006. došli su do zaključka da su raniji istraživači krivo odredili uzrok i posljedicu konzumiranja alkohola.

"Naši rezultati sugeriraju da je lagano pijenje znak dobrog zdravlja, a ne nužno njegov uzrok", rekla je Kaye M. Fillmore sa Medicinske škole UC San Francisco, prema New York Timesu.

Zapravo, sve je više istraživanja koja sugeriraju da čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati šanse za razvoj raka - pri čemu je rizik malo veći za žene nego za muškarce.
Ova vijest dolazi nakon najave američkog glavnog kirurga da bi alkoholna pića trebala imati etiketu upozorenja jer povećavaju rizik od "najmanje sedam vrsta raka", uključujući dojke, debelog crijeva i jetre, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo koja vrsta konzumacije alkohola, uključujući pića s nižim ABV-om poput piva i vina, "treći je vodeći uzrok raka koji se može spriječiti, nakon duhana i pretilosti", stoji u njihovom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Vinogradari strahuju zbog bolesti, a problema ima još: 'Tu nema prevencije...'

savrseni kandidatkinje
FINALE SHOWA NE PROPUSTI!
VOYO logo
Još iz rubrike