Iako mnogi od nas bacaju hranu čim nam natpis na pakiranju kaže da je najbolje upotrijebiti do tog i tog datuma, zapravo postoji puno namirnica koje na taj način uništavamo, a zapravo su još uvijek i više nego dobre i neće nam biti apsolutno ništa ako ih pojedemo.
"Savjeti o datumima do kojih je nešto najbolje potrošiti postoje kako bismo namirnice pojeli onda kad su najukusnije, jer, na primjer, jabuke mogu postati pomalo spužvaste nakon što dođu do tog određenog datuma, ali i dalje su i više nego dobre za jelo", za Country Living je objasnila Kirsty Warren iz tvrtke Love Food Hate Waste.
No, naravno, postoje namirnice s kojima se ne bismo trebali kockati i koje bismo trebali pojesti točno do onog datuma koji nam savjetuju na pakiranju, a tu je pak riječ o mesu, ribi, jajima, svježem siru i sličnim proizvodima, jer bi oni mogli biti prilično nesigurni i nezdravi ako ih jedemo nakon datuma koji stoji na pakiranju.
Ipak, trebali bismo postati malo fleksibilniji što se tiče tih datuma i ne bacati baš svaku naranču, čokoladu ili vrećicu čipsa zato što im je istekao rok trajanja. A evo o kojih se to devet vrsta namirnica radi i sasvim je u redu da malo varate i pojedete ih nakon isteka predloženog roka.
1. Čokolada
Znate onaj bjelkasti, pomalo grudasti sloj koji se pojavi na čokoladi kad malo predugo stoji u ormariću sa slatkišima? Do toga dolazi zbog kristalizacije masnoća i šećera na čokoladi koju nismo pojeli 'na vrijeme', no, iako baš i ne izgleda naročito primamljivo i pomalo utječe na kvalitetu i okus same čokolade, zapravo je sasvim okej za pojesti takvu čokoladu, u smislu da se baš i nećete razboljeti od nje.
No, sve ovisi o tome koliko ste u tom trenutku očajni i koliko vam se jako jede slatko, a nigdje u blizini nemate trgovinu koja radi, pa ste primorani pojesti čokoladu koju ste pronašli u ladici, a stoji ondje od prošlog Božića...
2. Hrana iz konzerve
Svi vjerojatno u hladnjaku imamo neku konzervu graha ili rajčice koju smo kupili, ali je onda nikad nismo otvorili pa ni iskoristili i pitamo se je li je sigurno koristiti i nakon datuma koji stoji na pakiranju? Pa, čini se da jest. Svi znamo da se konzervirana hrana držala na brodovima i u skloništima za vrijeme ratova, jer je njen rok trajanja iznimno dug i uvijek je spremna i dobra za iskoristiti.
Navodno, rok trajanja konzervirane hrane je otprilike tri godine od trenutka kada dođu na police trgovina, no stručnjaci kažu kako je takvu hranu sigurno pojesti i još neko vrijeme nakon tog roka od tri godine. Dokle god ste ih držali na hladnom i tamnom mjestu te ih prije toga niste otvarali, možete se poslužiti takvim konzervama hrane ako ste baš jako, jako gladni, a u kući nemate ništa drugo za pojesti.
3. Kruh
Iako kruh nakon što neko vrijeme stoji postaje tvrd, mrvi se i nije baš tako ukusan kao što je bio onog trenutka kad se ispekao, ipak je prilično siguran za pojesti i nakon tog nekog preporučenog datuma. A možete se poslužiti i malim trikovima, poput primjerice toga da kruh pokapate s malo vode i nakratko ga zagrijete u pećnici kako bi mu povratili svježinu, a kako biste mu od početka što više sačuvali svježinu, također ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
No, ne u hladnjaku, kao što nam nekad preporučaju, jer će se tamo još i brže pokvariti! Također, dobar indikator da kruh zaista više nije upotrebljiv je i plijesan koja se na njega uhvatila, ali do nje može doći i prije nego kruh zapravo postane nejestiv ili 'pokvaren' i to u slučaju da ga ne skladištimo pravilno i držimo ga nepokrivenog na pretoplom mjestu.
4. Voće i povrće
Naravno da bismo trebali paziti na to da je voće i povrće koje jedemo svježe kad ga jedemo, no ako na vrećici voća ili povrća piše da mu je istekao rok trajanja, ali ono i dalje miriše i izgleda prilično normalno, ne računajući one smeđe mrlje i pomalo mekšu teksturu na određenim dijelovima, ono je i više nego dobro za pojesti.
Također, ako je povrće samo uvelo i omekšalo i jednostavno izgleda pomalo tužno, ali nije se pojavila nikakva plijesan i slično, i dalje ga možete iskoristiti za umake, juhe ili u smoothieju.
5. Suha tjestenina
Kod suhe tjestenine najvažnije je pravilno skladištenje, odnosno morate pripaziti na to da tjesteninu držite u posudama gdje ne može doprijeti vlaga i u tom bi slučaju trebala biti i više nego dobra čak i nakon datuma koji je predložen na pakiranju. Ako na njoj ne primjećujete ništa čudno i neobično, slobodno je skuhajte kad ste gladni, čak i ako joj je rok trajanja istekao prije nekoliko dana...
6. Tvrdi sirevi
Ok, jasno nam je da bilo kakve mliječne proizvode, poput svježeg sira, jogurta, mlijeka, vrhnja i polutvrdih sireva ne bismo trebali jesti ni dan nakon što im istekne rok trajanja, ali kad je riječ o tvrdim sirevima, tu pravila baš i nisu toliko striktna.
Cheddar, parmezan i slični sirevi imaju iznenađujuće dug rok trajanja, stoga ne trebate brinuti i ako ga naribate na omiljenu tjesteninu i nekoliko dana nakon što mu je istekao rok. Naravno, ovo pravilo nemojte primjenjivati kad su u pitanju Brie, Gouda, svježi kravlji sir i slični proizvodi, jer što takvi sirevi dulje stoje, javlja se sve više vlage i oni se - logično - kvare. Stoga ih kupujte u manjim količinama i probajte ih pojesti što je brže moguće.
7. Med i džemovi
Kao što svi dobro znamo, med nema rok trajanja i siguran je za jelo...pa, cijeli život, ako vam toliko uspije izdržati. No, naravno, morate paziti da se radi o domaćem medu koji je prirodan, a ne nekim zamjenama ili nadomjescima.
A kad je o džemovima riječ, njihov je rok trajanja otprilike procjenjen na nekih šest mjeseci, iako su dosta sigurni za jelo i nakon toga, a pogotovo ukoliko ih uopće niste otvarali. Dokle god ih pravilno skladištite, trebalo bi sve biti u redu. A i primijetit ćete kada se na njima pojavljuje nešto čudno, pa u tom slučaju nećete ni pojesti takav džem.
8. Alkohol
Da, ovome smo se svi nekako nadali...No, moramo vas malo razočarati, alkohol ipak ne traje baš vječno, ali njegov je rok jako, jako dug. Također, neki alkoholi, poput primjerice vina, zapravo su sve bolji što su stariji, i to svi znamo, ali naravno - dok stoje neotvorena.
Naravno, kad ste baš užasno očajni, ipak biste trebali voditi računa o tome da pripazite radi li se o alkoholu koji u sebi sadrži nekakvu kremastu teksturu ili je pak bio direktno izložen suncu dulji period, ali ako je riječ o žestokim pićima poput votke i viskija, koji su dobro skladišteni, čak i ako im je istekao rok, s vama će biti apsolutno sve u redu ako ih popijete i nekoliko dana nakon toga. Naravno, bit će sve u redu dokle god popijete za vas prihvatljivu količinu i ne opijete se ;)
9. Čips
Iako čips, nakon što ga neko vrijeme držimo otvorenog, postane mekan i ne baš tako primamljiv, zbog velike količine soli koja se u njemu nalazi može stajati dosta duže nego što to predlaže datum na pakiranju. Ako u kuhinji imate na pola punu vrećicu čipsa, jednostavno je osigurajte kuhinjskom gumicom i nemojte se plašiti ako ga pojedete i nekoliko dana nakon isteka roka trajanja. Vrlo vjerojatno će sve biti u apsolutno najboljem redu s vama.
10. Keksi
S keksima je, kao i s primjerice krekerima, vrlo slična situacija. Kad ih jednom otvorite, izgubit će na hrskavosti, ali to ne znači da ih ne možete pojesti i nakon što im istekne rok. Osim što neće biti toliko ukusni kao na početku... No, ipak bi moglo biti pomalo opasno ukoliko keksi sadrže kreme ili ulja koja bi se mogla pokvariti, stoga ih prije korištenja svakako pomirišite - a ako je sve u redu čak i nakon toga, sigurni ste. Ako su im pak miris ili okus imalo čudni, bacite ih u smeće.