ISPROBAJTE I VI /

Hrvati ne mogu zamisliti ljeto bez šalše: Ovaj bakin recept će vas odmah osvojiti

Image
Foto: Pixabay

Umak od rajčice ili poznatijim imenom šalša, može se raditi na stotine različitih načina. Isprobajte neke od njih

14.8.2024.
11:24
Pixabay
VOYO logo

Salsa ili šalša je naziv za umak od rajčice. Osnova recepta za šalšu stiže iz Srednje Amerike gdje se izrađivala uz sjemenke bundeve i ljute papričice. Servirala se uz meso, ribe i tjesteninu. Umak je službeno ime 'salsa' dobio davne 1517. godine.

Šalša umaci mogu biti hladni, topli, kuhani, sirovi te oni s i bez komada povrća, ali su sigurno jedni od najboljih recepata koje možete raditi sa sirovom hranom. Kako god se pripremala, šalša je zdrava, puna vitamina i niskokalorična tako da nema nikakvog razloga da ju ne naučite pripremati i sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Koliko dugo se kuha šalša

Šalša je omiljen dodatak jelima u mediteranskoj kuhinji, a njegova priprema zahtjeva strpljenje i pažnju. Ključno je kuhati šalšu dovoljno dugo kako bi se stopili svi sastojci i razvili bogat okus.

Tradicionalni recepti preporučuju kuhanje na laganoj vatri najmanje 45 minuta, no mnogi kuhari tvrde da je idealno vrijeme čak i do dva sata. Kada se dugo kuha, rajčice se mogu razgraditi, a začini mogu pustiti punu aromu. Umak bi na kraju trebao biti gust, s izraženim okusom rajčice. Ako se šalša kuha prekratko, može ostati vodenasta i bez karakteristične dubine okusa. Pravilno pripremljena šalša može se koristiti kao osnovni umak za tjesteninu, dodatak mesu ili kao baza za mnoga druga jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Domaći recept za šalšu od rajčice

Sastojci:

  • 1 kilogram rajčica
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • žličica šećera
  • bosiljak, sol i papar

Priprema:

Rajčice ogulite uz pomoć vruće vode i narežite na kockice. Na tavu stavite ulje, smrvljeni češnjak i narezanu oguljenu rajčicu. Kuhajte uz miješanje i na kraju, kada se sve sjedini, dodajte sol, papar, malo šećera i bosiljak. Ovaj umak odličan je kao dodatak tjesteninama.

Image
Foto: Pexels

Recept za dalmatinsku šalšu

U Dalmaciji svi moraju znati pripremati šalšu jer je ona dio domaće kuhinje te se priprema i po nekoliko puta tjedno. Dalmatinci često jedu šalšu s kuhanim mesom, tjesteninom, a ponekad i samo s kriškom domaćeg kruha.

Ako želite pripremiti dalmatinsku šalšu kako su je pripremale bake iz Dalmacije, Natin pjat ima idealan recept za vas.

Sastojci:

  • 2 kg svježih, zrelih i mekših rajčica
  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine, sitno sjeckane
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 dl žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 1-2 lista svježeg ili sušenog lovora
  • 1-2 velike grančice svježeg bosiljka
  • malo svježeg sitno narezanog lista peršina
  • šećera po potrebi

Postupak:

Prvo se treba prokuhati vodu, a zatim operite rajčice te ih dodajte u uzavrelu vodu na par minuta. Za količinu od 2 kg rajčica i standardni lonac (3-5 l), postupak treba ponoviti više puta. Nakon minutu-dvije rajčice treba izvaditi iz vode i ostaviti da se kratko ohlade. Oštrim nožem uklonite vanjsku koru s rajčice. Ako koristite rajčice iz konzerve, kupite konzerviranu cijelu rajčicu bez kore, već oguljenu. Tako ćete preskočiti blanširanje i guljenje. Upotrijebite sve, i rajčicu i tekućinu. Ne bacajte tekućinu već je dodajte u lonac s rajčicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oguljene rajčice narežite na pola. Odstranite što više koštica i uklonite zelene i tvrde dijelove mesa rajčice. Oguljene i očišćene rajčice narežite na što sitnije kockice. Nasjeckajte luk što sitnije i dinstajte u dubljem loncu na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje drvenom žlicom dok luk u cijelosti ne uvene. Pred kraj, nakon nekih desetak minuta posolite, popaprite, dodajte što sitnije nasjeckani češnjak, najbolje zgnječen gnječalicom za češnjak i pustiti da se sve skupa kuha još jednu do dvije minute.

Image
MNOGI GRIJEŠE /

Kako pravilno skuhati rižu? Ovaj korak je ključan da dobijete savršeno pahuljasta zrna

Image
MNOGI GRIJEŠE /

Kako pravilno skuhati rižu? Ovaj korak je ključan da dobijete savršeno pahuljasta zrna

Na luk i češnjak dodajte sitno sjeckanu rajčicu, peršin i kuhajte oko dva i pol sata, na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Ako koristite rajčice iz konzerve vrijeme kuhanja će biti kraće - oko 30 minuta. Prilikom dodavanja rajčica na luk, češnjak i začine konzervu isperite vodom i dodajte u lonac. Također dodajte grančice bosiljka i listove lovora te kuhajte još malo. Probajte šalšu i začinite po potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite šalšu jesti s tjesteninom, kuhajte je kraće i ostavite više tekućine u šalši jer će je tjestenina upiti dodatnu tekućinu. U ostalim slučajevima kada šalšu jedete s krumpirom ili kuhanim mesom, kuhajte je dulje dok se umak ne reducira i ne postane gust.

Image
Foto: Shutterstock

Kako čuvati šalšu

Neotvorenu šalšu treba pohraniti onako kako je bila pohranjena u trgovini. Ako je bila na polici, onda je vaša smočnica idealno rješenje, ali ako je već bila ohlađena, onda se treba pohraniti u hladnjak.

Uvijek ohladite šalšu nakon otvaranja ili pripremanja. Pokušajte je staviti u najhladnije dijelove hladnjaka - prema stražnjoj strani. Možete je ostaviti u originalnoj staklenci ili je premjestiti u manju kako biste uštedjeli prostor.

Pazite da dobro zatvorite poklopac posude za šalšu nakon svake upotrebe. Puštanje zraka unutra moglo bi skratiti rok trajanja šalše i čak potaknuti rast plijesni, piše Pepper Palace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se šalša pokvariti

Budući da se šalša pravi od svježih sastojaka, možda neće trajati tako dugo kao ostali umaci. Otvorena staklenka šalše kupljene u trgovini traje oko dva do četiri tjedna u hladnjaku, ali uvijek biste trebali provjeriti ima li znakova plijesni, čudnih mirisa i bilo kojih drugih znakova da nešto nije u redu prije nego što je bacite. Ako sami napravite šalšu, bit će sigurna za konzumaciju samo pet do sedam dana te mora biti skladištena u hladnjaku.

Sve vrste šalše se mogu pokvariti ako je pustite da stoji predugo ili je ne skladištite pravilno. Uklonite vrh šalše ako primijetite čudan miris, plijesan ili ako je šalša potamnila, vjerojatno je vrijeme da je bacite. Isto tako, ako je rok trajanja odavno istekao, definitivno je vrijeme da je bacite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne biste trebali jesti šalšu kojoj je istekao rok trajanja jer rokovi valjanosti postoje s razlogom. Čak i ako nema čudan miris, vidljivu plijesan ili drugu boju, svejedno biste se mogli otrovati hranom. Iako svakoj šalši može isteći rok trajanja i hoće, uz pravilno skladištenje možete značajno produljiti njezin vijek trajanja. Ako imate šalšu kojoj se bliži rok trajanja i ne mislite da ćete je pojesti na vrijeme, preporučuje se da je zamrznete. Ovaj trik vrijedi i za domaću šalšu. Ako je vaša staklenka samo dopola puna (ili manje), premjestite šalšu u manju posudu kako biste je lakše pohranili i kako biste joj pomogli da se brže odmrzne kada dođe vrijeme za jelo.

POGLEDAJTE VIDEO: Kupnjom na akcijama tjedno možete uštedjeti i do 50 eura: Donosimo savjete

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo