KAKO SE JEDE MANGO: /

Devet jako jednostavnih koraka za uživanje u egzotičnom voću

Image
Foto: wikihow

Jedno od popularnijih egzotičnih voća koje se može naći i na našim policama je mango. Radi se o nacionalnom voću Indije.

16.12.2017.
10:00
wikihow
VOYO logo

Mango se uzgaja već preko pet tisuća godina, a pripada rodu Magnifera. Dolazi iz Indijskog potkontinenta i smatra se jednom od najvažnijih kultiviranih voćki iz tropskih krajeva. Ovo voće je jako slatko, a za jelo se mogu koristiti plod, lišće, korijen, kora, čak i sjeme manga.

Image
JESTE LI PROBALI TAMARILO? /

Crveno ili žuto tropsko voće koje može zamijeniti rajčicu!

Image
JESTE LI PROBALI TAMARILO? /

Crveno ili žuto tropsko voće koje može zamijeniti rajčicu!

Pozitivan utjecaj na zdravlje

U mangu se nalaze vrijedni nutrijenti fenoli i flavonoidi. Osim toga se u njemu nalaze Vitamini A, B i C, zdrava probiotska vlakna, bakar, kalij i magnezij. Mango ima dobar utjecaj na zdravlje, a ovo su samo neke od dobrobiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječi bolesti krvožilnog sustava Radi antioksidanata i vitamina je odličan za probleme sa srcem i žilama. Uz to smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Uklanja probane tegobe Bogat je dijetalnim vlaknima i pomaže pri usporenoj probavi te smanjuje lučenje želučane kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprječava rast stanica raka Najbolji rezultati su postignuti kod raka dojke, prostate i probavnog trakta.

Pomaže kod anemije Odličan je za osobe kojima nedostaje željeza, a posebice je dobar za trudnice i žene u menopauzi.

Regulira visoki krvni tlak Izvrstan je izvor kalija koji igra važnu ulogu u prijenosu tjelesnih tekućina i radu srca.

Čisti kožu Uklanja akne ako se koristi kao maska jer će čistiti začepljene pore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomaže kod dijabetesa Lišće manga pomoći će u regulaciji inzulina u krvi.

Kako se jede mango

Mango, ovisno o tome kada i gdje ga kupite će varirati u teksturi i okusu. Ako je dozrio, bit će malo deblje kože i više gorkog okusa. Ako kupite nezreli mango, možete ga ostaviti u papirnatoj vrečici da dozrije do željene razine. Ovo voće jede se slično kao i avokado. Ovo su koraci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Operite voće pod mlazom vode pa osušite
  2. Po želji odrežite mali dio na dnu kako bi mogao lakše stajati na površini
  3. Uzmite nož i paralelno presjecite mango
  4. Koštica na koju ćete naići je velika, odrstranite ju i odvojite što više mesa od nje
  5. Mango se najlakše reže na kockice pa to i napravite. Ostavite koru i zasjecite nožem mrežu iz koje ćete kasnije dobiti kockice.
  6. Kada ste završili s time, izvadite taj dio rukama i izvrnite naopako.
  7. Kockice odvojite nožem od kore. Ako je mango sasvim zreo to ćete moći učiniti i rukama.
  8. Ponovite s drugom polovicom
  9. Uske dijelove manga zaražite do kore po ivici i uz samu koru dok se unutrašnji dio ne odvoji.
  10. Poslužite
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo