Mango se uzgaja već preko pet tisuća godina, a pripada rodu Magnifera. Dolazi iz Indijskog potkontinenta i smatra se jednom od najvažnijih kultiviranih voćki iz tropskih krajeva. Ovo voće je jako slatko, a za jelo se mogu koristiti plod, lišće, korijen, kora, čak i sjeme manga.
Pozitivan utjecaj na zdravlje
U mangu se nalaze vrijedni nutrijenti fenoli i flavonoidi. Osim toga se u njemu nalaze Vitamini A, B i C, zdrava probiotska vlakna, bakar, kalij i magnezij. Mango ima dobar utjecaj na zdravlje, a ovo su samo neke od dobrobiti:
Liječi bolesti krvožilnog sustava Radi antioksidanata i vitamina je odličan za probleme sa srcem i žilama. Uz to smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Uklanja probane tegobe Bogat je dijetalnim vlaknima i pomaže pri usporenoj probavi te smanjuje lučenje želučane kiseline.
Sprječava rast stanica raka Najbolji rezultati su postignuti kod raka dojke, prostate i probavnog trakta.
Pomaže kod anemije Odličan je za osobe kojima nedostaje željeza, a posebice je dobar za trudnice i žene u menopauzi.
Regulira visoki krvni tlak Izvrstan je izvor kalija koji igra važnu ulogu u prijenosu tjelesnih tekućina i radu srca.
Čisti kožu Uklanja akne ako se koristi kao maska jer će čistiti začepljene pore.
Pomaže kod dijabetesa Lišće manga pomoći će u regulaciji inzulina u krvi.
Kako se jede mango
Mango, ovisno o tome kada i gdje ga kupite će varirati u teksturi i okusu. Ako je dozrio, bit će malo deblje kože i više gorkog okusa. Ako kupite nezreli mango, možete ga ostaviti u papirnatoj vrečici da dozrije do željene razine. Ovo voće jede se slično kao i avokado. Ovo su koraci:
- Operite voće pod mlazom vode pa osušite
- Po želji odrežite mali dio na dnu kako bi mogao lakše stajati na površini
- Uzmite nož i paralelno presjecite mango
- Koštica na koju ćete naići je velika, odrstranite ju i odvojite što više mesa od nje
- Mango se najlakše reže na kockice pa to i napravite. Ostavite koru i zasjecite nožem mrežu iz koje ćete kasnije dobiti kockice.
- Kada ste završili s time, izvadite taj dio rukama i izvrnite naopako.
- Kockice odvojite nožem od kore. Ako je mango sasvim zreo to ćete moći učiniti i rukama.
- Ponovite s drugom polovicom
- Uske dijelove manga zaražite do kore po ivici i uz samu koru dok se unutrašnji dio ne odvoji.
- Poslužite