Kao što svaki ljubitelj jagoda zna, one mogu uvelike varirati u veličini, slatkoći i kvaliteti. Naravno da ne možete probavati voće u supermarketu ili tržnici dok ne naletite na ono koje vam paše. Pa kako onda možete znati koje su jagode bolje do drugih samo na temelju izgleda? Stručnjaci za Daily Mail upozoravaju da se ne povodite za veličinom.
Birajte sitnije plodove
Manje jagodice najčešće imaju više okusa, dok su velike vodenastije.
Getty
Birajte lokalno
Kad god je moguće, kupujte od pouzdanog lokalnog prodavača jer su njegove jagode vjerojatno kasnije ubrane pa su stoga i svježije. Svježe voće, razumije se, ima bolji okus od onoga koje je prošlo nekoliko faza transporta prije no što je stiglo u trgovinu.
Što crvenije, to bolje
Kad su najcrvenije, jagode su najzrelije, a samim time i najslađe. Eksperti kažu kako jagode, nakon što se uberu, neće dodatno dozrijeti, tako da izbjegavajte plodove koji imaju bjelkast obruč oko peteljke (kao na slici).
Gledajte da jagode izgledaju svježe i da imaju zdravo zelene "kapice". Imate li ih priliku opipati, jagode na dodir trebaju biti čvrste, ali ne tvrde. Izbjegavajte one koje su meke i zgnječene.