Novi vodič otkriva kako biste trebali pravilno organizirati hladnjak s ciljem bržeg pronalaska željenih namirnica, ali isto tako i sprječavanja preranog kvarenja hrane.
Prema istraživanju koje je proveo Good Housekeeping, mlijeko nikad ne biste smjeli držati u vratima hladnjaka, jer je to najtoplije mjesto.
Vodič objašnjava u kojim biste točno dijelovima hladnjaka trebali držati određenu vrstu hrane - od dna pa sve do vrha.
Sirovo meso i ribu uvijek treba držati na donjoj polici jer je to najhladniji dio hladnjaka, dok bi se mliječni proizvodi trebali držati na polici iznad toga.
Istodobno, povrće i voće treba skladištiti u za to predviđenim ladicama.
Evo kako biste točno trebali organizirati svoj hladnjak i zašto:
1. DONJA POLICA: Sirovo meso i riba
To je najhladniji dio vašeg hladnjaka, stoga je idealno mjesto za držanje sirovog mesa i ribe - hrane koja bi vam najlakše mogla naškoditi ako se propisno ne ohladi. Također, ovime se sprječava curenje bilo kakvih sokova iz mesa po ostaloj hrani što se može dogoditi u slučaju da se drže na jednoj od gornjih polica.
2. NIŽE I SREDNJE POLICE: Svi mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, maslac, vrhnje i sir
3. LADICE: Povrće, voće, salate i ostalo bilje
S razlogom u hladnjacima postoje ladice za povrće i voće. One ne dodiruju pozadinu hladnjaka i stoga je manja vjerojatnost da će se zamrznuti, što u konačnici utječe na kvalitetu hrane.
4. GORNJE POLICE: Sve što ne zahtijeva kuhanje, primjerice razne salame i ostaci od ručka
Gornje police su drugo najtoplije mjesto u hladnjaku, odmah nakon vrata, stoga su idealno mjesto za držanje hrane koja je već skuhana i ne zahtijeva daljnju termičku obradu prije konzumacije.
5. VRATA HLADNJAKA: Pekmezi, začini i sokovi
Ovo je najtoplije mjesto u hladnjaku, stoga je ovdje najbolje držati hranu koja sadrži konzervanse poput pekmeza, raznih umaka i sokova. Nikako ovdje ne držite mlijeko jer će se vrlo brzo pokvariti.
Također, stručnjaci su objasnili i koju je hranu potrebnu držati u hladnjaku, a koju slobodno možete pohranjivati u kuhinjske ormariće.
Što mora ići u hladnjak: Pekmez, majoneza, limunov sok, senf, jaja i maslac, preljev za salatu, ulja orašastih plodova...
Što može ići u kuhinjske ormariće: Kruh, Worcestershire umak, maslac od kikirikija, soja umak, senf u prahu...