Kao strastveni ljubitelj kave, sigurno mislite da znate sve o ovom napitku, ali vjerojatno vi radite uobičajenu grešku, a riječ je o mjestu na kojem skaldištite otvorenu kavu. Prema stručnjaku za kavu, Jonnyju Englandu iz Löfbergsa, većina ljudi koji ispija kavu u udobnosti svoga doma, ovu grešku radi na dnevnoj bazi, a upravo bi ta greška mogla biti razlog zašto njihova kava ne miriše najbolje. Naime, kako bi kava dulje ostala svježa, veliki broj ljudi drži kavu u hladnjaku.
"Iako je uobičajeno da ljudi čuvaju svoju kavu u hladnjaku, to nije najbolji način za održavanje svježine kave. Držanje kave u hladnjaku ubrzava proces propadanja kave zbog vlage u hladnjaku. Osim toga, kava je vrlo osjetljiva na upijanje drugih mirisa iz hladnjaka, a nitko ne želi piti kavu koja miriše na luk", govori stručnjak za Express.
Kako održati kavu svježom?
Kao i kod većine hrane i pića, kava ima najbolji miris kada je svježa - obično unutar prva tri mjeseca nakon prženja. Stručnjaci savjetuju da kavu potrošite unutar nekoliko tjedana. Razlog tome je taj da kava brzo gubi okus kada je izložena kisiku.
Kada ne piti kavu?
Breville je nedavno proveo studiju koja je otkrila da Britanci piju tri šalice kave dnevno, dok je vrijeme kada ljudi obično popiju prvu šalicu kave, sedam ujutro. Zbog toga je Rex Isap, stručnjak za san iz Happy Beds-a, upozorio Britance da ne izbjegavaju kavu u potpunosti, već da odgode ispijanje kave prvih sat vremena nakon buđenja.
"Tijekom dana mozak proizvodi kemikaliju zvanu adenozin. Suštinski, ona promiče san; kako duže ostajete budni, ona se nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. S druge strane, kofein blokira adenozinske receptore, što vas drži budnima i promiče budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kave, to bi mogao biti razlog."
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Kava je najviše poskupila u Hrvatskoj, a mogla bi i još. Provjerili smo koliko ćete je plaćati u kafiću