Kako ga pravilno otvoriti i s čime ih konzumirati: Pet pravila za ispijanje pjenušavih vina

Image
Foto: Flickr

Lakša jela zahtijevaju lakša vina, dok se jača hrana kombinira s jačim crvenim vinima bogatijim taninom

8.9.2016.
18:03
Flickr
VOYO logo

Pjenušava vina posebna su vrsta specijalnih vina sa određenom količinom ugljičnog dioksida, koje pri otvaranju boce stvara pjenu. Imaju poseban okus i lako je u njemu uživati. No, postoje neka pravila u kulturi ispijnja vina, a to vrijedi i za pjenušce.

Kako otvoriti pjenušavo vino?

Image

Prije posluživanja, važno je pjenušac dobro ohladiti. otvara se vrlo pažljivo, milimetar po milimetar, tako da ne 'pukne', to jest da se otvori što tiše i da se ne prolije ni kap. Na ovaj način pjenušac će sačuvati najviše ugljikovog dioksida, što će nam omogućiti vrhunski vizualni doživljaj perlanja mjehurića u čaši i okus kao da pijemo zvijezde, kako je govorio legendarni Dom perignon, monah koji je napravio prvo pjenušavo vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana i vino - kako ih kombinirati?

Image

Lakša jela zahtijevaju lakša vina, dok se jača hrana kombinira s jačim crvenim vinima bogatijim taninom. Međutim, važno je voditi računa i o tome kako je hrana pripremljena. Hladna jela i predjela odlično se slažu s vinima koja se također poslužuju hladna.

Jednostavna jela idealno se kombiniraju s lakšim vinima. Recimo, ako je jelo kuhano ili dimljeno, poslužite ga s laganijim vinom, dok iste te namirnice, ako su pržene ili s roštilja, zahtijevaju jače vino. Isto načelo primjenjuje se i s manje ili više začinjenim jelima. Voćni kremasti deserti traže bijelo desertno vino, dok se čokoladni savršeno slažu s crvenim slatkim vinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harmonija okusa

Image

Jedna večera – jedno vino? Ili? Najmudrije je piti umjereno, a u vinu i hrani najbolje se uživa kada se dobro uklope arome. Puno ljepši i svečaniji doživljaj je kad se vina mijenjaju zajedno s hranom. To možete napraviti s dva vina i dva jela, ili s pet vina i pet pažljivo odabranih zalogaja.

U oba slučaja, ukupna količina hrane i vina ista je i, ako poštujete to načelo, neće biti nikakvih problema. Naprotiv, osjećat ćete se spektakularno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava mjera

Image

Do koje granice se puni čaša? Vino se otprilike toči do najšireg dijela čaše, što je negdje oko jedne trećine. Količinski, to je 1,25 dl kad je riječ o bijelim, rosé i crvenim vinima. Pjenušci se, za razliku od svih ostalih vina, toče gotovo do vrha, to jest na dvije trećine čaše.

Na kraju ne smijemo zaboraviti ni čašu za vodu, koja nam služi za razdvajanje okusa između dva vina, ali i za gašenje žeđi, jer je vino diuretik. Pije se isključivo negazirana voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je prava temperatura?

Image

Kada je temperatura vina u pitanju, postoje neka osnovna pravila, li i izuzeci. Pjenušava vina poslužuju se na temperaturi 6–8 ºC, lagana bijela na 10 ºC, punija bijela 12 ºC, rose vina na 13–14 ºC, laganija crvena na 15–16 ºC, puna, odležala, buketna crvena vina na 18 ºC, a desertna vina na 14 ºC.

Na etiketi najčešće piše koja je idealna temperatura posluživanja, i tu sugestiju treba slijediti, ili jednostavno, koristitte pravilo 20 : 20. Bijela vina izvadite iz hladnjaka, a crvena stavite u hladnjak 20 min prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izabrati pravo vino za poklon?

Image

Pokloniti nekome bocu vina jednako je intimno kao i pokloniti parfem. Morate dobro poznavati tu osobu i znati kakva vina voli. Ako želite osobu kojoj poklanjate navesti na eksperiment, darujte joj bocu po svom izboru, uz zanimljivu priču o tom vinu.

Naravno da cijena nije apsolutno jamstvo kvalitete. U potrošačkom društvu, u kakvom danas živimo, marketing, stil života, ambalaža, nagrade i priznanja, trgovačke marže. Sve to doprinosi višoj cijeni vina. Postoje vrlo ukusna i kvalitetna vina, u sjajnoj ambalaži, čiji proizvođači nisu svemu tome posvetili puno pažnje, te je njihova cijena niža, što nikako nije na štetu kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas u Hrvatskoj možete kupovati hrvatska vina po razumnoj cijeni, što ide u prilog činjenici da svatko sebi može priuštiti čašu dobrog vina dnevno. Butelja dobrog domaćeg vina, ovisno o proizvođaču i mjestu prodaje, može se naći po cijeni od 40 kuna naviše, dok su vina kupljena u rinfuzi znatno jeftinija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo