Fina juha od mrkve
Sastojci:
4 mrkve 1 žumanjak 1 dl vrhnja 1 glavica luka brašno ulje sol i papar
Priprema:
Mrkvu i luk očistite i sve sitno narežite te lagano popržite na malo ulja. Dodajte malo brašna, dobro promiješajte, dodajte vode i kuhajte 20-tak minuta. U posudi razmutite žumanjak i vrhnje pa na kraju kuhanja dodajte juhi.
Pečeni krumpiri omotani šunkom
Sastojci: par odrezaka šunke 8 krumpira srednje veličine grančice majčine dušice lovorov list glavica luka ulje sol i papar
Priprema:
Oprati krumpire i u ljusci ih kuhati oko 15 min tako da ostanu čvrsti. Nakon kuhanja oguliti ih i prepoloviti pa na ravnu stranu ploške poslagati ploškice luka i malo i malo majčine dušice, te poklopiti s drugom polovicom krumpira.
Omotati šunkom, po duljini, a zatim i po širini. Krumpire poslagati na nauljeni lim i između svakog staviti lovorov list, politi s malo ulja, prekriti folijom i peči na 180 celzija cca 40 minuta.
Nakon toga odstraniti foliju i peći još 10 minuta da šunka postane hrskava.
Možete poslužiti uz umak od gljiva i rižu ili kao dodatak drugim jelima.
Puding od banana
Sastojci: (za približno 6 osoba):
3 žlice instant kave u prahu pola litre mlijeka 75 g šećera 3 jaja 3 banane konzervirane trešnje za ukras
Za karamel:
60 g šećera 1 žlica vode
Priprema:
U modlu za puding karamelizirajte šećer. Ostavite ga da se ohladi. Zakipite mlijeko i dodajte mu instant kavu i šećer. U zdjelu razbijte i umutite jaja. Dok ih tučete, dodajete kipuće mlijeko, a na kraju umiješajte dvije zgnječene banane.
Smjesu ulijte u modl za puding. Modl stavite u protvan napunjen vodom. Protvan stavite u vruću pećnicu. Puding kuhajte na pari u pećnici oko 45 minuta.
Ohlađeni puding izvrnite na tanjur. Ukrasite ga konzerviranim trešnjama i preostalom bananom izrezanom na kolutiće.
Mojito
Sastojci: 5 listova svježe mente 3 žlice šećera 0,6 cl bijelog ruma limeta mineralna voda
Priprema:
U usku visoku čašu od oko 2 dcl, stavite šećer, listove svježe arti-201004130406006 (po volji, ali dovoljno je 5) i narezanu limetu.
Sve to skupa izgnječiti, te dodati lomljeni ili usitnjeni led.
Dodati 0,6 dcl bijelog ruma i do vrha napuniti mineralnom ili soda vodom.