NA OVIH PET STVARI IZ KUHINJE NAKUPLJA SE NAJVIŠE BAKTERIJA: /

Evo kako ih pravilno očistiti i sačuvati zdravlje

Image

Većina ljudi ne čisti ispravno ove površine i predmete pa se na njima skupljaju štetne bakterije

31.1.2021.
22:31
VOYO logo

Danas više nego ikad prije mnogi od nas sve više promišljaju koliko su naši domovi zaista čisti. Iako ih održavamo čistima, pandemija koronavirusa natjerala nas je da se zapitamo jesu li naši domovi čisti i na mikroskopskoj razini.

Prema istraživanju Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje većina ljudi ne čisti pravilno i na njima se najvjerojatnije nakupljaju štetne bakterije, poput E. coli, piše Real Simple.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPRIJEČITE ŠIRENJE ZARAZE U SVOM DOMU: /

Evo što biste sve trebali napraviti kad vam je netko od ukućana bolestan

Image
SPRIJEČITE ŠIRENJE ZARAZE U SVOM DOMU: /

Evo što biste sve trebali napraviti kad vam je netko od ukućana bolestan

Budući da mnogi od nas trenutno više kuhaju kod kuće, iznimno je važno očistiti ove kuhinjske predmete i površine na pravi način kako bismo ostali zdravi i izbjegli bolesti koje se prenose hranom.

Ovih pet kuhinjskih predmeta sadrže najviše bakterija, a evo kako ih očistiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarač konzervi

Image

Shutterstock

Vjerovali ili ne, predmet s najviše bakterija u kuhinji je otvarač konzervi. Budite iskreni, kada ste ga posljednji put oprali? Vjerojatno se ne sjećate.

Nakon što otvorite konzervu, otvarač ispredite vodom i sredstvom za pranje posuđa. Dodatno ga možete očistiti i dezinficijensom, nakon čega ga ostavite da se dobro osuši na zraku.

Daska za rezanje

Image

Shutterstock

Ako dasku koristite za rezanje sirovog mesa ili ribe, vjerojatno je puna bakterija.

Ovaj predmet ne biste trebali prati u perilici za suđe jer toplina može uzrokovati pucanje drvene daske ili iskrivljenje. Stručnjaci savjetuju da uložite u dvije daske, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dasku na kojoj režete meso možete poprskati ili prebrisati razrijeđenom smjesom izbjeljivača i vode nakon čega je trebate temeljito isprati toplom vodom.

Kuhinjska radna ploča

Image

Shutterstock

Radnu površinu trebate redovito čistiti, odnosno brisati vidljive mrvice i prljavštinu, ali i dezinficirati, tj. uništiti mikroorganizme. Počnite s čišćenjem jer dezinficijens neće djelovati ako su mrvice i mrlje još uvijek na površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ispravno očistiti? Počnite s brisanjem kako biste uklonili mrvice i mrlje. Kada površina izgleda čisto, vrijeme je za dezinficiranje. Nanesite dezinficijens za kuhinjske površine i slijedite upute koje su napisane na naljepnici prije nego što ga pobrišete.

Kuhinjske krpe i spužve

Image

Shutterstock

Prema Sveučilištu u Rochesteru, radi se o izrazito kontaminiranim proizvodima pa zato savjetuju da spužve uopće ne koristite. Umjesto toga preporučuju četke za pranje posuđa koje možete oprati u perilici za suđe. Ako se ne možete rastati od spužvi, onda biste ih trebali mijenjati barem jednom tjedno.

Poželjno je svaki dan koristiti čistu krpu. Nakon korištenja temeljito je isperite vodom i osušite ili je operite u perilici za pranje rublja.

Sudoper

Image

Shutterstock

Sudoper i odvod raj su za klice, pogotovo ako kuhate meso ili ribu. Sudoper redovito poprskajte razrijeđenom smjesom izbjeljivača i vode ili specijaliziranim dezinficijensom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ih očistiti? Svakih jedan do dva tjedna u odvod ulijte šalicu vruće vode, a zatim jednu šalicu nerazrijeđenog izbjeljivača i pustite da odstoji preko noći. Ovaj trik ubija i neugodne mirise.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo