Danas više nego ikad prije mnogi od nas sve više promišljaju koliko su naši domovi zaista čisti. Iako ih održavamo čistima, pandemija koronavirusa natjerala nas je da se zapitamo jesu li naši domovi čisti i na mikroskopskoj razini.
Prema istraživanju Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje većina ljudi ne čisti pravilno i na njima se najvjerojatnije nakupljaju štetne bakterije, poput E. coli, piše Real Simple.
Budući da mnogi od nas trenutno više kuhaju kod kuće, iznimno je važno očistiti ove kuhinjske predmete i površine na pravi način kako bismo ostali zdravi i izbjegli bolesti koje se prenose hranom.
Ovih pet kuhinjskih predmeta sadrže najviše bakterija, a evo kako ih očistiti:
Otvarač konzervi
Shutterstock
Vjerovali ili ne, predmet s najviše bakterija u kuhinji je otvarač konzervi. Budite iskreni, kada ste ga posljednji put oprali? Vjerojatno se ne sjećate.
Nakon što otvorite konzervu, otvarač ispredite vodom i sredstvom za pranje posuđa. Dodatno ga možete očistiti i dezinficijensom, nakon čega ga ostavite da se dobro osuši na zraku.
Daska za rezanje
Shutterstock
Ako dasku koristite za rezanje sirovog mesa ili ribe, vjerojatno je puna bakterija.
Ovaj predmet ne biste trebali prati u perilici za suđe jer toplina može uzrokovati pucanje drvene daske ili iskrivljenje. Stručnjaci savjetuju da uložite u dvije daske, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju.
Dasku na kojoj režete meso možete poprskati ili prebrisati razrijeđenom smjesom izbjeljivača i vode nakon čega je trebate temeljito isprati toplom vodom.
Kuhinjska radna ploča
Shutterstock
Radnu površinu trebate redovito čistiti, odnosno brisati vidljive mrvice i prljavštinu, ali i dezinficirati, tj. uništiti mikroorganizme. Počnite s čišćenjem jer dezinficijens neće djelovati ako su mrvice i mrlje još uvijek na površini.
Kako je ispravno očistiti? Počnite s brisanjem kako biste uklonili mrvice i mrlje. Kada površina izgleda čisto, vrijeme je za dezinficiranje. Nanesite dezinficijens za kuhinjske površine i slijedite upute koje su napisane na naljepnici prije nego što ga pobrišete.
Kuhinjske krpe i spužve
Shutterstock
Prema Sveučilištu u Rochesteru, radi se o izrazito kontaminiranim proizvodima pa zato savjetuju da spužve uopće ne koristite. Umjesto toga preporučuju četke za pranje posuđa koje možete oprati u perilici za suđe. Ako se ne možete rastati od spužvi, onda biste ih trebali mijenjati barem jednom tjedno.
Poželjno je svaki dan koristiti čistu krpu. Nakon korištenja temeljito je isperite vodom i osušite ili je operite u perilici za pranje rublja.
Sudoper
Shutterstock
Sudoper i odvod raj su za klice, pogotovo ako kuhate meso ili ribu. Sudoper redovito poprskajte razrijeđenom smjesom izbjeljivača i vode ili specijaliziranim dezinficijensom.
Kako ih očistiti? Svakih jedan do dva tjedna u odvod ulijte šalicu vruće vode, a zatim jednu šalicu nerazrijeđenog izbjeljivača i pustite da odstoji preko noći. Ovaj trik ubija i neugodne mirise.