Piletina je meso koje se u suvremenim domaćinstvima češće od drugih vrsta mesa nalazi na tanjuru. Baš zbog ekstremnog povećanja njezine konzumacije, farme pilića su se morale prilagoditi masovnoj proizvodnji, a to je sa sobom donijelo i određene posljedice. Sigurno ste zamijetili kako vaša kupovna pileća prsa često po sebi imaju bijele linije. Te nakupine masti pojavljuju se u skladu s uvjetima u kojima se pilići drže.
Pileća prsa tradicionalno su nježna i glatka, s vrlo malim udjelom masnoća sa strane - ali ne i s bijelim linijama po sredini. One su posljedica uzgoja na velikim farmama. Farmeri moraju masovno proizvoditi piliće pa rade sve kako bi životinje narasle brže i veće. Rezultat toga je, logično, masnije meso.
Slabija kvaliteta?
Važno je znati kako te bijele linije na pilećim prsima nisu samo masnoća, već one i negativno utječu na kvalitetu mesa. Zbog njih pileći odrezak nije nježan i ne upija marinadu onako kako bi trebao. Masnoća obično daje okus, ali sigurno ste primijetili da vaša kupovna piletina nije jednako ukusna kao ona uzgojena u prirodnim, domaćim uvjetima.
S druge strane, glasnogovornik za National Chicken Council rekao je BuzzFeedu kako bijele linije zahvaćaju malen postotak pilećega mesa i stoga ne predstavljaju nikakve zdravstvene prijetnje ljudima niti negativno utječu na kvalitetu mesa. Komu vjerovati?! To je na vama.