KAKO PREPOZNATI SVJEŽE MESO U TRGOVINI: / Ovo su četiri stvari na koje trebate obratiti pozornost

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.

6.7.2017.
9:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete. Ovo su stavke na koje valja paziti prilikom kupnje:

Unutarmišićna mast

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boja

Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Image
ODAKLE JE MESO KOJE KUPUJEMO? /

Svinjetina sa svih strana, oslić iz Ugande, a sarajevski ćevapi iz - Slovenije

Image
ODAKLE JE MESO KOJE KUPUJEMO? /

Svinjetina sa svih strana, oslić iz Ugande, a sarajevski ćevapi iz - Slovenije

Voda

Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo