Tamarilo preferira suptropsku klimu sa padavinama i temperaturama između 15-20°C. Najbolje raste u plodnim, dobro osvjetljenim lužnatim zemljištima. Sadnice se čuvaju u zatvorenom prostoru dok ne dosegnu metar visine jer su jako osjetljive na niske temperature i mraz.
Kako izgleda tamarilo?
Plodovi tamarila su jajolikog oblika i dužine 4-10 cm. Boja može biti od svjetlijih - žuta, narančasta, crvena i gotovo ljubičasta. Mnoge vrste imaju i tamne, uzdužne pruge po plodu.
Crveni plodovi su kiseliji, dok su žuti i narančasti plodovi tamarila slađi. Meso je čvrsto i unutar njega se nalazi mnogo velikih sjemenki.
Tamarilo na naše police uglavnom dolazi iz Perua, Čilea, Ekvadora, Kolumbije i Bolivije. Najčešće se uzgaja u malim voćnjacima i vrtovima radi osjetljivosti na niske temperature.
Tamarilo raste u obliku drveta na kojem se nalaze ukusni plodovi. Stabla tamarila mogu narasti i preko 5 metara u visinu, a vrhunac doživljavaju oko 4 godine starosti. Drvo je dugotrajno i može izdržati do 12 godina.
Nutritivni sastav tamarila
Ovo voće je izrazito hranjivo i sadrži kvalitetne količine minerala i vitamina. Tako se u tamarilu nalazi riznica vitamina B6, C i E, željeza i kalija. Osim toga bogat je antioksidansima - flavonoidom poznatim kao antocijan.
Tamarilo sadrži karotenoide likopen i beta karoten, koji također sudjeluju u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Tamarilo prosječne veličine sadrži manje od 40 kalorija.
Upotreba tamarila
Plod tamarila se najčešće jede tako da se prepolovi pa se žlicom odstrane sjemenke i pulpa. Tamarilo se može malo pošećeriti, staviti u hladnjak da se šećer upije i onda takvog jesti za doručak.
Ovo se voće jede slično kao avokado. Koža tamarila nije jestiva, a najlakše ju je ukloniti uz pomoć noža.
Žute i narančaste vrste imaju slađi okus koji podsjeća na mango ili marelicu. Crvena vrsta tamarila kao i ostale tamne vrste uzgajaju se češće i kiselije su. Ove vrste se češće koriste pri kuhanju nego da se jedu sirove. Crveni tamarilo može zamijeniti rajčicu u bilo kojem jelu, tako da možete isprobati u pripremi umaka, salssi, variva i salata. Zbog visokog sadržaja pektina, od tamarilla se također može napraviti ukusan pekmez ili marmelada.