JESTE LI PROBALI TAMARILO? /

Crveno ili žuto tropsko voće koje može zamijeniti rajčicu!

Image
Foto: youtube.com

Tamarilo je tropsko voće koje raste u grmu ili u obliku malog stabla iz obitelji Solanaceae. Porijeklom je iz područja Čilea, Ekvadora i Kolumbije.

11.6.2017.
12:00
youtube.com
VOYO logo

Tamarilo preferira suptropsku klimu sa padavinama i temperaturama između 15-20°C. Najbolje raste u plodnim, dobro osvjetljenim lužnatim zemljištima. Sadnice se čuvaju u zatvorenom prostoru dok ne dosegnu metar visine jer su jako osjetljive na niske temperature i mraz.

Kako izgleda tamarilo?

Plodovi tamarila su jajolikog oblika i dužine 4-10 cm. Boja može biti od svjetlijih - žuta, narančasta, crvena i gotovo ljubičasta. Mnoge vrste imaju i tamne, uzdužne pruge po plodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni plodovi su kiseliji, dok su žuti i narančasti plodovi tamarila slađi. Meso je čvrsto i unutar njega se nalazi mnogo velikih sjemenki.

Image
Foto: pinterest.com

Tamarilo na naše police uglavnom dolazi iz Perua, Čilea, Ekvadora, Kolumbije i Bolivije. Najčešće se uzgaja u malim voćnjacima i vrtovima radi osjetljivosti na niske temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamarilo raste u obliku drveta na kojem se nalaze ukusni plodovi. Stabla tamarila mogu narasti i preko 5 metara u visinu, a vrhunac doživljavaju oko 4 godine starosti. Drvo je dugotrajno i može izdržati do 12 godina.

Nutritivni sastav tamarila

Ovo voće je izrazito hranjivo i sadrži kvalitetne količine minerala i vitamina. Tako se u tamarilu nalazi riznica vitamina B6, C i E, željeza i kalija. Osim toga bogat je antioksidansima - flavonoidom poznatim kao antocijan.

Tamarilo sadrži karotenoide likopen i beta karoten, koji također sudjeluju u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Tamarilo prosječne veličine sadrži manje od 40 kalorija.

Upotreba tamarila

Plod tamarila se najčešće jede tako da se prepolovi pa se žlicom odstrane sjemenke i pulpa. Tamarilo se može malo pošećeriti, staviti u hladnjak da se šećer upije i onda takvog jesti za doručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo se voće jede slično kao avokado. Koža tamarila nije jestiva, a najlakše ju je ukloniti uz pomoć noža.

Image
KAKO SE JEDE AVOKADO? /

Recepti i trikovi kako brzo pripremiti ovo ukusno egzotično voće

Image
KAKO SE JEDE AVOKADO? /

Recepti i trikovi kako brzo pripremiti ovo ukusno egzotično voće

Žute i narančaste vrste imaju slađi okus koji podsjeća na mango ili marelicu. Crvena vrsta tamarila kao i ostale tamne vrste uzgajaju se češće i kiselije su. Ove vrste se češće koriste pri kuhanju nego da se jedu sirove. Crveni tamarilo može zamijeniti rajčicu u bilo kojem jelu, tako da možete isprobati u pripremi umaka, salssi, variva i salata. Zbog visokog sadržaja pektina, od tamarilla se također može napraviti ukusan pekmez ili marmelada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo