Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini. Osim toga, izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija.
Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80% preporučene dnevne doze kalcija. Preporučuje se u prehrani trudnica zbog velikog bogatstva željezom i drugim hranjivim tvarima nužnim za rast i razvoj fetusa.
Kako ga koristiti
Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astma i kašalj). Kombinirate li ga s drugom žitaricom kao što je proso, dobit ćete sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta.
Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom. Ako volite grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta! Možete ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji će vam pružiti energiju neophodnu za početak dana.