Jeste li čuli za amarant? Prednosti ove zdrave biljke davno su znali Asteci i Maje

Image
Foto: Flickr, Mona Makela

Amarant je visokohranjiva namirnica koja po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice

1.9.2016.
18:04
Flickr, Mona Makela
VOYO logo

Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini. Osim toga, izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija.

Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80% preporučene dnevne doze kalcija. Preporučuje se u prehrani trudnica zbog velikog bogatstva željezom i drugim hranjivim tvarima nužnim za rast i razvoj fetusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ga koristiti

Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astma i kašalj). Kombinirate li ga s drugom žitaricom kao što je proso, dobit ćete sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom. Ako volite grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta! Možete ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji će vam pružiti energiju neophodnu za početak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo