U sklopu projekta Čarolija ljeta – Izrael u Novalji, od 27. srpnja do 6. kolovoza predstavit će se izraelska kuhinja.
Predstavljanje jedne od najintrigantnijih svjetskih kuhinja okupit će brojne hedoniste i gastro kritičare, koji će se upoznati s košer pravilima te s jelima koji u svojim okusima spajaju brojne utjecaje istočne Europe, Bliskog Istoka, sjeverne Afrike...
Za sve znatiželjnike jela će spremati najbolji izraelski kuhari predvođeni kulinarskom legendom Ranom Shmuelijem. U svakoj preobrazbi Shmueli pronalazi nešto novo, više, svaki put suptilnije i hrabrije, a ponekad čak i nestvarno. Shmulijeva kuhinja je mediteranska, ali s vrlo osobnim stilom i jelima nastalim pod utjecajem iskustva i putovanja.
Kako ne postoji tipični Izrael, tako ne postoji ni tipična izraelska kuhinja, već je jedinstveni miks jela iz različitih dijelova svijeta u kojima su stjecajem povijesnih okolnosti živjeli Židovi.
U Izraelu se mnogi, posebno konzervativni i ortodoksni Židovi u svakodnevnom životu strogo pridržavaju vjerskih pravila koja se odnose i na hranu koja mora biti kosher, odnosno u skladu sa zakonom o jelu kojeg dopušta Tora. To znači da se jela spremaju, kuhaju i kombiniraju točno na određeni način. Na što se to točno odnosi možete saznati na ovom mirisnom i8 pung okusa djelu festivala.
Uz razne specijalitete, predstavit će se pet najpoznatjih jela izraelske kuhinje.
Borsch - juha od cikle, Challah - tradicionalno pecivo od dizanog tijesta s jajima u obliku okrugle ili dugoljaste pletenice različitih veličina koje se jede na Shabat i ostale blagdane, Falafel - pržene okruglice od brašna slanutka s pikantnim začinima koje se jedu u lepinji (pita) s hummusom, tahinijem te salatama ili ukiseljenim povrćem, ali i pommes-fritesom, Hummus - namaz ili dip od kuhanog i pasiranog slanutka začinjen tahinijem, maslinovim uljem, kuminom i peršinom kojem se ponekad dodaju i nasjeckana kuhana jaja te Izraelska salata - salata od sitno, sitno nasjeckanog povrća među kojem su obavezno neoguljeni krastavci, začinjena maslinovim uljem, limunom, mladim lukom i peršinom, jede se kao malo jelo ili prilog.
Sve specijalitete možete kušati 28. i 29. srpnja u konobi Galia te 30. te 31. srpnja u restoranu Bazilika.