Konačno smo dočekali najstariji i mnogima nam najdraži streetfood festival, zagrebački Burger Festival. Otvoren je u četvrtak 10. listopada na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje će pomno birani chefovi i grill majstori sve do nedjelje 20. listopada uveseljavati posjetitelje svojim hit burgerima ali i najnovijim kreacijama. Kako smo na burgere u Zagrebu već godinama navikli u rujnu, ovo smo izdanje zaista čekali s nestrpljenjem te već prvoga dana pohitali provjeriti što se nudi na 13 kućica okruženih prostranim parkom obojenim jesenskom romantikom.
Krenuli smo s degustacijom pod vedrim i sunčanim nebom na 24 stupnja Celzijusa i kušanjem dva moćna burgera iz Burger Bara. Svojim Signature 2.0 i Smoked Chilli burgerima još su jednom pokazali beskompromisnu hrabrost u kombinacijama i pristupu. Signature 2.0 rade od light brioche peciva tostiranog s maslacem, 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), pancete, karameliziranog luka, rukole, slatke gorgonzole i domaće lime-aioli majoneze. Smoked Chilli također u light brioche pecivu tostiranom s maslacem, čini 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), Edam sir, prženi luk, Jalapeño papričice i domaća smokey spicy majoneza.
Nastavili smo u moćnom stilu s burgerima s mesom divljači Grofa Lovskog. Lovski je svoje premijerno predstavljanje na Burger Festivalu Zagreb učinio nezaboravnim - sve smo kušali i sve nam se svidjelo, ali ako baš moramo izdvojiti favorite, preporučujemo Lovski Smash burger s mesom jelena u brioche pecivu sa žutim umakom, sirom, pancetom, prženim lukom i kineskim kupusom, te Šiš Burger - šiš ćevap premazan kajmakom u duguljastom somunu.
Sunce je i dalje grijalo kad je na red stigao Thai Thai koji su prava oaza za sve željne egzotičnih kombinacija - oduševit će vas njihov Pad Thai beef burger s umakom od kikirikija, Cheddar sirom, azijskom coleslaw salatom, ukiseljenim lukom i kikirikijem, dok za one željne intenzivnijih okusa imaju Tom Yum beef burger, koji je ujedno i najegzotičniji na festivalu, s tom yum umakom, slaninom, Cheddar sirom, iceberg salatom, rajčicom, ukiseljenim svježim krastavcima i prženim lukom. Imaju i bao bunse i klasični pad thai te mango sticky rice, krumpiriće i batate - tu smo shvatili da se moramo vratiti još koji put.
Pad Thai Beef burger
Degustaciju nam je dodatno obogatila prezentacija svetonedeljskih Rajskih Rajčica koju je vodio Marin Nekić spretno nam sugerirajući kojom rajčicom ćemo najbolje očistiti nepca za idući burger.
A idući je na redu bio Oui Chef by Vedran Stojanac. Već smo zavoljeli njegove pasta delicije iz koluta sira i crni rižot, ali ovaj nas je put razoružao burgerima. Nima tice do prasice je jedinstvena kombinacija burgera u domaćoj sourdough focacci sa sporo pečenim odreskom svinjskog vrata, coleslaw i zelenom salatom, romanesco umakom, ribanim sirom, te lardom crne svinje. Pobuna u kokošinjcu je hrskavi pileći burger umotan u Pringles čips s aurora umakom, mariniranim lukom, zelenom salatom i ribanim sirom, a tu je i Kravlje, ludilo vol. 2 s junetinom, matovilcem, džemom od luka, domaćim kiselim krastavcima, topljenim sirom i BBQ umakom.
Iako smo mislili da već sve znamo o Institutu za burgere by Mate Janković, uspjeli su nas izuti iz cipela svojim smash varijacijama poznatih nam burgera, a posebno bismo izdvojili Onion Cheese Smash koji rade u burger pecivu sa 100% junetinom iz domaćeg uzgoja, Cheddar sirom, honey mustardom, namazom od topljenog sira, džemom od luka, Jalapeño papričicama i prženim lukom. Sve ovo su samo slova na papiru dok ne zagrizete u ovu savršeno izbalansiranu fantaziju.
Pažaninov Chef’s Burger u Zagreb je stigao sa naizgled poznatim imenima, ali svi su redom nadograđeni, odnosno 2.0 verzije hitova: Crispy Kapule, Original Cheese burgera i Creamy Pomodora. Kušali smo Creamy Pomodoro 2.0 koji je domaća junetina u krumpirovu pecivu, s Cheddar sirom, basil garlic majonezom, džemom od cherry rajčica, ljubičastim lukom i rikulom. I ovdje nas je posve opčinila izbalansiranost i sočnost koju nije lako dobiti s krumpirovim pecivom. Toliko smo uživali u kreativnosti i strasti koju su u svaki od serviranih burgera unijeli svi redom da nismo ni primijetili kad je krenula padati kiša. Ne samo da nas nije omela, već je pojačala ovo poslijepodne nabijeno opipljivim emocijama sudionika.
Creamy Pomodoro 2.0
Na red je stigao Good Food gdje smo se odlučili za Crispy Chicken Slaw burger koji osvaja savršeno spremljenim crispy pilećim fileom, Cheddar sirom, coleslaw salatom, prženim lukom i sweet’n’sour umakom. Vratit ćemo se kušati i njihove Fresh Feta i Caprese Pesto burgere jer oba zvuče neodoljivo.
Za samu završnicu ostala su nam četiri asa: Bold.Burger, Guloso Burgers & More, Picnic Mingle & Fun te Ice Crone, no presjekli smo ovu hedonističku avanturu izvrsnim koktelima Ginglebellsa - imaju ih 23 na karti, ali ovaj put smo se držali nadaleko najboljeg Mojita kojeg možete kušati na ijednom festivalu, osvježavajućeg Yuzu Collinsa i Teranino spritza.
Ginglebells kokteli
Uslijedila je fenomenalna selekcija smasheva iz Bold.Burgera koji je u samo par dana od otvaranja lokala na Britancu postao zagrebačka gastro senzacija. Opravdano, možemo zaključiti nakon što smo kušali njihove Kaj, Bacon i Brisket burgere za koje je recepturu napravio legendarni Ivan Zidar i još jednom pokazao kako burgeri nisu trend već istinska strast.
Dubrovački Guloso stigao je s teškašima koji su ovjenčani brojnim nagradama, a mi smo se odlučili za lanjskog pobjednika međunarodnog burger festivala u Beogradu, Cheesy Special. Ovdje se još jednom radi toliko usavršenoj tehnici i balansu okusa da je suvišno nabrajati sastojke - to se baš mora probati.
S velikim smo veseljem burger rapsodiju završili Picnicovim osvježavajućim Burgerom od kozica i novitetom - Blue Cheese burgerom kojeg spravljaju s gorgonzolom, chutneyem od smokve, jabukom, Dijon aiolijem i pancetom.
Za kraj smo ipak ostavili i mjesta za globalno najpopularniju slasticu Ice Crone koja je soft serve sladoled od vanilije ili čokolade u vrućem kroasanu prelivena umakom po želji - od slane karamele, pistacije do jagode, te posipana lješnjakom, pistacijom ili šarenim sprinkle mrvicama.
Najbolji i najgori burger
Nakon što smo malo odmorili od ove ogromne količine hrane, bilo je vrijeme izabrati burger koji se istaknuo kao najbolji od najboljih. Iako je konkurencija bila vrlo teška, a i ukusi se razlikuju, jedan je uspio svakoga oboriti s nogu, a radi se o - Picnicovom Blue Cheese burgeru.
Picnic Mingle & Fun: Blue Cheese burger
Kombinacija slatkog, slanog pa i kiselog u ovom je slučaju bila pun pogodak. Kao što smo već spomenuli, ovaj burger je spoj gorgonzole, chutneyja od smokve, jabuke, Dijon aiolija i pancete. Svi sastojci bili su u savršenom balansu, a konačni okus nešto je što nigdje drugdje nismo imali prilike probati.
Najgori burger bilo nam je iznimno teško izabrati s obzirom na to da nijedan nije loš pa smo morali cjepidlačiti. Na posljednje mjesto naše ljestvice stavili smo Pobunu u kokošinjcu Oui Chefa by Vedran Stojanac.
Ovaj pileći burger umotan je u Pringles čips s aurora umakom, mariniranim lukom, zelenom salatom i ribanim sirom. Odličan popis sastojaka, međutim prevelika količina piletina u odnosu na sve druge sastojke utjecala je na finalni okus tako da umak, sir i luk nisu uspjeli doći do izražaja.
Pobuna u kokošinjcu
Cijene
Što se tiče cijena, bili smo u pozitivnom šoku. Za razliku od prijašnjih godina, ovog puta je situacija bila stvarno prihvatljiva. Najskuplji burger na cijelom festivalu košta 11,50 eura, a nalazi se u Burger baru pod nazivom Prime.
Najjeftiniji je upravo Pobuna u kokošinjcu, a cijena mu je "skromnih" osam eura. Većina burgera se kreće između 8 i 9 eura, a nama najbolji Blue Cheese malo je skuplji od prosjeka s 9,50 eura.
Cijene krumpirića kreću se između tri i četiri eura, a batata između četiri i pet eura.
Raznovrsna ponuda zaslužna je za to da je ovo možda i najbolji Burger festival do sada, na kojem svatko može pronaći ponešto za sebe po relativno prihvatljivim cijenama.
POGLEDAJTE VIDEO: Burger 9, pivo 5 eura, ali i besplatna fontana s vodom: 'Gladan i žedan morat će se dosta isprsiti'