Želite uživati u slatkome, no smatrate da to šteti vašoj liniji? Ne morate brinuti zato što postoje odlični recepti za proteinske kekse koji zadovoljavaju vaše potrebe. Iako ne treba pretjerivati, uz njih svakako ne morate toliko brinuti o unosu kalorija kao što je stvar s ostalim nezdravim varijantama keksa. Za vas smo pripremili recepte za proteinske kekse.
Proteinski keksi od zobenih pahuljica
Proteinski keksi od zobenih pahuljica savršen su spoj zdravlja i okusa. Ovi keksi, bogati vlaknima i proteinima, idealni su za doručak, međuobrok ili nakon treninga. Pripremaju se brzo i jednostavno, a zahvaljujući zobu pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Proteinski keksi od zobenih pahuljica sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice proteinskog praha po izboru
- 1/4 šalice maslaca od kikirikija
- 1/4 šalice meda
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/4 šalice mlijeka po izboru
- 1/4 šalice nasjeckane čokolade
Proteinski keksi od zobenih pahuljica priprema:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje.
- U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, proteinski prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci sjedinili.
- Dodajte kikiriki maslac, med i vanilin ekstrakt u suhe sastojke.
- Miješajte dok se sve ne sjedini u smjesu.
- Postepeno dodajte mlijeko po potrebi kako biste dobili kompaktno tijesto.
- U slučaju da koristite proteinski prah koji je već sladak, nećete morati dodavati puno meda ili javorovog sirupa.
- Ako želite, u tijesto dodajte nasjeckanu čokoladu kako biste obogatili okus keksa.
- Formirajte malene loptice od tijesta i stavljajte ih na pripremljeni pleh.
- Lagano ih pritisnite dlanovima ili čašom kako biste dobili oblik keksa.
- Kekse pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok ne postanu blago zlatni na rubovima.
- Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na plehu nekoliko minuta prije nego što ih poslužite.
Proteinski keksi od chia sjemenki
Proteinski keksi s chia sjemenkama predstavljaju nutritivnu bombu u malom zalogaju. Obogaćeni proteinima i chia sjemenkama, ovi keksi pružaju energiju i zdravlje u svakom grizu. Chia sjemenke dodaju hrskavost i bogatstvo omega-3 masnih kiselina, dok proteini čine kekse zasitnim i pogodnim za aktivan stil života.
Proteinski keksi od chia sjemenki sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalica proteinskog praha po izboru
- 1/2 šalice maslaca od kikirikija
- 1/3 šalice meda
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- prstohvat soli
- 1/4 šalice mlijeka po izboru
- 1/4 šalice nasjeckane čokolade
- 2 žlice chia sjemenki
Proteinski keksi od chia sjemenki priprema:
- U posudi pomiješajte zobene pahuljice, proteinski prah i prstohvat soli.
- Ako želite još bolju teksturu, onda svakako preporučamo da dodate i chia sjemenke.
- Nakon toga dodajte maslac od kikirikija, med (ili agava sirup) i vanilin ekstrakt u suhe sastojke iz posude.
- Miješajte dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte mlijeko kako bi tijesto postalo kompaktno.
- Tijesto bi trebalo biti dovoljno vlažno da se lako formiraju keksi, no ne previše rijetko.
- Zatim, u vaše tijesto dodajte nasjeckanu čokoladu.
- Formirajte male loptice od tijesta i stavljajte ih na tanjur ili pladanj obložen papirom za pečenje.
- Svaku lopticu lagano pritisnite da dobijete željeni oblik keksa.
- Ostavite kekse u hladnjaku najmanje 30 minuta da se stegnu.
- Kada su keksi dovoljno stegnuti, izvadite ih iz hladnjaka te poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: Najbolji blagdanski keksi