Hrvatska umjetnica s londonskom adresom u Zagrebu će predstaviti fascinantne radove posvećene vrtlozima

"Izložbom Vrtlozi neprekidnog kretanja željela sam predstaviti izbor slika Vrtloga, njihovu energiju i svjetlost koju stvaraju rastvarajući se", objasnila je umjetnica Dragica Carlin

27.2.2018.
17:30
dragica carlin / instagram
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako voliš umjetnost, zanimljive radove i želiš, malo za promjenu, posjetiti neku izložbu, a ne već standardno kino, čini nam se da imamo nešto baš za tebe. Naime, 1. ožujka, dakle ovog četvrtka, u 19 sati u Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu otvara se genijalna izložbaDragica Carlin, Vrtlozi neprekidnog kretanja, gdje će ova talentirana umjetnica predstaviti neke od svojih divnih radova posvećenih energiji i snazi vrtloga.

Umjetnica je o samoj izložbi i inspiraciji za njeno stvaranje ukratko ispričala sljedeće:

"Izložbom Vrtlozi neprekidnog kretanja željela sam predstaviti izbor slika Vrtloga, njihovu energiju i svjetlost koju stvaraju rastvarajući se. Vrtlozi u sebi nose simboličku konotaciju – univerzalni su i kao takvi svojevrstan motiv neovisan o vremenu i obliku. Dolaze i odlaze, plijene naše opažanje čak i kada su nepomični. Vrtlozi prikazuju kretanje kroz trenutak, energiju života. Vrtlozi meni odražavaju bit postojanja. Katkada nastaju u slojevima, a slojevitost se nastavlja sve dok slika ne dosegne točku u kojoj je nemoguće dokučiti kako su naslikani. Ponekad Vrtlozi daju naslutiti da predstavljaju tek djelić neke veće forme, koja postoji izvan plohe same slike – nastavljaju se preklapati sve dok čitava površina ne počne odjekivati energetskim poljem našeg bića."

"Svakom slikom pokušavam uhvatiti jedan komadić naše biti", dodaje umjetnica

Inspiraciju za slikanje pronalazi u ljudima i svakodnevnom životu. "Svakom slikom pokušavam uhvatiti jedan komadić naše biti"

"Moj rad dubinski je instinktivan. Pokreće me ono što boja može učiniti i, još više, što ja mogu učiniti s bojom"

Ali, zašto baš vrtlozi?

"Vrtloge doživljavam kao dio krajnje nedokučivog svijeta, a kada su naslikani, oni taj misterij prenose još snažnije"

"Koriste se kao metafora za transcendentalnu stranu značenja kako bi oprizorili stvarnost koju isprva ne možemo ni vidjeti ni opisati, već samo pretpostaviti", objašnjava

Tko je Dragica Carlin?

Dragica (Janketić) Carlin likovna je umjetnica i slikarica koja živi i radi u Londonu. Ondje se preselila iz Zagreba devedesetih godina i upisala diplomski studij slikarstva na Chelsea College of Art and Design, nakon čega je uslijedio magisterij iz slikarstva.

Od ranih 2.000-ih Dragica redovito izlaže svoje radove na samostalnim i skupnim izložbama diljem Velike Britanije i inozemstva, a do sada ih je održala tridesetak. Dragičine slike izlagane su u Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Hong Kongu, Rimu i drugdje, a brojni prestižni projekti diljem svijeta naručivali su njezine radove. Godine 2009. dodijeljena joj je prestižna nagrada za slikarstvo Abbey koju sponzorira Britanska akademija, što joj je donijelo umjetnički boravak i stipendiju za Britansku školu u Rimu.

Izložba je otvorena do 24. ožujka

Ova će njena izložba u Zagrebu biti otvorena sve do 24. ožujka, a ulaz na izložbu je slobodan. Hoćete li je posjetiti?

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali