Pečeni danski krumpir
Sastojci:
2 kg krumpira 3/4 žličice muškatnog oraha 4 žličice krupne soli papar, svježe mljeven 3/4 l slatkog vrhnja
Priprema:
U 3 reda posložite na kriške narezan krumpir. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i prelijte vrhnjem. Pecite 1 sat na 200 stupnja C. Za one koji vole češnjak, u vrhnje mogu umiješati usitnjene češnjeve.
Purica na domaće
Sastojci:
1 purica (3-4 kg) 250 g maslaca 1 vezica peršina 1 boca piva (l) sol, papar
Priprema:
Zagrijati maslac da se potpuno rastopi, dodati u njega sol i papar te usitnjeni peršin. Ovom smjesom natrljati puricu izvana i iznutra. Staviti u posudu za pečenje i zatvoriti aluminijskom folijom. Peći na temperaturi od 200°C oko 1 sat.
Zaliti puricu pivom, ponovo prekriti folijom i vratiti u pećnicu na još pola sata. Zatim skinuti foliju i pustiti da purica porumeni sa svih strana. Polijevati sokom od pečenja svakih 10-ak minuta.
Uz danski krumpir i puricu poslužite salatu po izboru.