Hladnjak je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom, a kada se namirnice pohrane, smanjuje se i potreba za bacanjem hrane.
Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u hladnjaku, zbog mogućnosti da postanu "otrovne". Liječnica Dimple Jangda je na Instagramu objasnila o čemu se zapravo radi.
Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:
- Češnjak
- Luk
- Đumbir
- Riža
Češnjak
Iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, češnjak može postati pljesniv u hladnjaku.
"Nikada nemojte kupovati oguljeni češnjak i držati ga u hladnjaku jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, koja se zapravo povezuje s rakom. Jeste li osjetili kakav užasan miris ima? Uvijek kupujte svježi češnjak s ljuskom. Skinite koru samo kada ćete kuhati i nemojte ga držati u hladnjaku", rekla je Jangda.
Drugi sveučilišni stručnjaci su poručili: "Čuvanje svježeg češnjaka u hladnjaku općenito nije dobra ideja jer su lukovice češnjaka niske kiselosti, što ih čini sklonima Clostridium botulinumu, koji je kriv za botulizam."
Crveni luk
"Kada pola glavice crvenog luka ostane u hladnjaku, to može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kada ga stavite u hladnjak, škrob se počinje pretvarati u šećer i počinje hvatati plijesan. Mnogi čine ovu grešku pa režu pola glavice luka za kuhanje, a drugu polovicu drže u hladnjaku. Nikad to nemojte napraviti jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije te će uhvatiti plijesan", rekla je Jangda.
Đumbir
Đumbir je kao češnjak i crveni luk osjetljiv na plijesan.
"Vrlo brzo počinje hvatati plijesan kada ga stavite u hladnjak, a to se povezuje sa zatajenjem bubrega i jetre", dodala je liječnica.
Riža
Jangda se osvrnula i na nedavni trend, naime mnogi pohranjuju kuhanu rižu u hladnjaku.
"Ljudi su počeli držati kuhanu rižu u hladnjaku zbog otpornosti na škrob i misle da pomaže u snižavanju razine kolesterola i šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže hvata plijesan. Ako ćete je držati u hladnjaku, nemojte je ostavljati duže od 24 sata", objasnila je liječnica.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživjeti kada se riža kuha.
Kako biste to izbjegli, preporučuje se:
- Poslužiti rižu čim je kuhana
- Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u roku od sat vremena)
- Držite rižu u hladnjaku najviše jedan dan do podgrijavanja
- Kad zagrijavate rižu, uvijek provjerite je li vruća do kraja
- Nemojte podgrijavati rižu više od jednom, piše Express.co.uk.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto Hrvati roštiljaju dok cijeli svijet prosvjeduje? U zemlji malih plaća i nezadovoljnih radnika bunilo se 30-ak ljudi