Volite li više cheesecake ili Nutellu? Ovo je pitanje možda jedno od najtežih kada na njega odgovara želudac željan slatkog. Ova dva "slatka grijeha" sada možete spojiti u jedno i uživati u beskrajnom zadovoljstvu te pravoj rapsodiji okusa. Recept blogerice Jelene Markote već prije par godina je postao pravi kulinarski hit. Isprobajte ga i vi!
Sastojci (za kalup promjera 16 cm)
Za bazu:
150 g Oreo keksa
40 g Nutelle
40 g rastopljenog maslaca
30 g tostiranih lješnjaka
Za punjenje:
2 jaja
50 g šećera
250 g mascarponea
60 g krem sira
5 g želatine
80 g Nutelle
40 g tamne čokolade
2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju
Priprema
1. Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te podignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.
2. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja stavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 minuta kuhajući ih na taj način. Maknemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
3. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka, umiješamo i polovicu šlaga.
4. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
5. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo pet minuta u zamrzivač da se malo stisne kako bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje nekoliko sati ili preko noći.
6. Ukrasimo po želji.