Zato ih izbjegnite uz sljedećih 25 savjeta:
1. Uništavate luk
Vrijeme je da naučite kako se pravilno reže luk. Pogledajte kako to radi poznati kuhar Gordon Ramsey.
//www.youtube.com/embed/dCGS067s0zo
2. Češnjak u prahu NIJE dobra zamjena za pravi češnjak
Jednostavno nije, prihvatite to. Guljenje i sjeckanje luka je možda naporno i užasno je teško skinuti miris s prstiju, ali vrijedno je muke. Kuhat ćete bolje s pravim češnjakom.
3. Koristite tup nož?
Vrlo jednostavno - korištenje tupog noža je najbolji put da se nađete u bolnici s odsječenim prstom. A to vjerojatno ne želite. Nabavite bolji nož ili naoštrite ovaj koji imate.
//www.youtube.com/embed/oIz8QNVb4P8
4. Dobre noževe perete u perilici posuđa
Stvarno dobri noževi su skupi, zašto postupate s njima kao s običnim beštekom koji zajedno najvjerojatnije ne košta koliko i jedan dobar nož? Operite ih ručno, potrošit ćete najviše 45 sekundi, a nećete dobiti oštećenu dršku i tupu oštricu. Zašto? Pogledati točku 3.
5. Ne perete suđe dok radite
Ako dopustite da vam se prljavo suđe nakupi u sudoperu dok radite, dogodit će vam se dvije stvari - kuhinja će vam se zakrčiti, a kad konačno sjednete za stol, nećete moći uživati u plodovima svoga truda dok znate da vas čeka golema hrpa prljavog posuđa.
6. Škrtarite s putrom
Zašto je hrana u (nekim) restoranima tako dobra? Dobri kuhari vole koristiti golemu količinu maslaca, a to biste trebali raditi i vi. Zapanjit ćete se koliko će vam hrana imati bolji okus.
7. Kuhate tjesteninu u premalom loncu
Volite gumastu tjesteninu? Onda samo nastavite.
8. Rajčice držite u frižideru
Okus nekih namirnica hladnjak jednostavno uništava. Rajčice, krumpiri i luk držite u smočnici.
9. Koristite nemasno mlijeko
Nemasno mlijeko ima okus kao prljava voda. Dovoljno rečeno.
10. Zanemarujete začine
Tajna okusa su začini. Ako ih nemate, bolje bi bilo da odustanete od kuhanja.
11. Ispod časti vam je koristiti električno kuhalo za sporo kuhanje
Propuštate kušati jako dobru hranu.
12. Ne perete dobro zelenjavu
Možda će vas iznenaditi, ali nitko ne voli jesti blato. Operite kako spada špinat, blitvu, salatu...
13. Kupite si termometar za pećnicu
Nijednoj se pećnici ne može vjerovati. Koju god da ste temperaturu namjestili, u pećnici vjerojatno nije toliko. Uložite u termometar, vaša će vam se pečenja odužiti.
14. Ne koristite papir za pečenje
I onda se čudite što vam se sve zalijepilo?
15. Koristite loše maslinovo ulje i očekujete okus ekstra djevičanskog?
Ulje na kojem kuhate dat će osnovni okus vašem jelu. Sjetite se toga kad idući put budete htjeli "uštedjeti" pri kupovini maslinovog ulja.
16. Upotrebljavate kupovni temeljac
Za to, kažu svi gurmani, nema opravdanja.
17. Zaboravljate da se meso stisne
Teleća prsa koja ste kupili za svečani nedjeljni ručak na koji vam dolaze svekar i svekrva (punac i punica) će se u pećnici smanjiti. Upozoreni ste.
18. Kupujete samo krto meso
U krtom mesu nema okusa, on se krije u masti.
19. Očekujete da će se svako zrno graha ponašati jednako
Nekima treba sat, nekima duže. Morate biti fleksibilni.
20. Pire-krumpir radite sa štapnim mikserom
I dobijete ljepilo. Tako vam i treba.
21. Bjelanjke tučete u posudi koja nije savršeno čista
Posudu u kojoj ste pripremili kremu za tortu samo ste isprali i mislite da možete u njoj tući bjelanjke za snijeg? Zbog zaostale masnoće vam nikad neće uspjeti i morat ćete u trgovinu po još jaja.
22. Zaboravljate da ste stavili hranu u pećnicu
Nema se što reći, kupite tajmer, uključite alarm na mobitelu...
23. Koristite kupovni sok od limuna
Ozbiljno? Tako vam je teško iscijediti limun?
24. Češnjak vam zagori
Češnjak je osjetljiv, s njime treba biti pažljiv. Ako ga se pirja nježno, dat će divan okus, ako zagori, samo gorčinu.
25. Ne zabavljate se dok kuhate
Kuhanje ne bi trebalo biti stresno. A nije ni teško. Ako vama jest, to će se osjetiti u jelima koja skuhate.
Zabavite se dok kuhate, igrajte se s okusima, eksperimentirajte, improvizirajte. Popijte si malo vina s kojim kuhate. Uključite glazbu i pjevajte. Natočite si još malo vina - ali ne pretjerujte.