Iako se većina bakterija u mesu uspješno uništava termičkom obradom, opasnost od zaraze svejedno postoji; a i svatko od nas želi jesti što kvalitetnije. Kampilobakter je najčešći uzrok trovanja hranom u Veliko Britaniji te četvrti najveći uzrok proljeva u svijetu.
Simptomi trovanja hranom
Zaraženi ljudi osjećaju simptome mučnine i povraćanja, bolova u trbuhu koji često rezultiraju proljevom, a moguća je i povišena tjelesna temperatura. U namjeri da otkriju gdje je najsigurnije kupovati svježu piletinu, britanski su istraživači prošli sve popularne supermarkete.
Rezultati analize mesa pokazali su da je piletina iz razvikanog Tesca najzagađenija bakterijama, koje uzrokuju trovanje hranom ako se meso dobro ne obradi prilikom kuhanja. Njihovi supermarketi Asda i Morrisons slijede ovu poraznu statistiku, dok se jedan njemački lanac supermarketa, koji postoji i u Hrvatskoj, pokazao najsigurnijim.
Meso iz Lidla najsigurnije
Naime, u Lidlu je izmjerena najmanja koncentracija bakterija u svježem mesu (samo 0,015 posto). Istraživanjem nisu obuhvaćeni drugi supermarketi u kojima kupuju Hrvati te se ne može procijeniti njihova kakvoća mesa, ali dobro je znati da imamo trgovinu koja je prošla i britanske standarde.
Da biste izbjegli zarazu, pobrinite se da meso dobro skuhate. Držite ga odvojenog od ostalih namirnica u hladnjaku te operite ruke i kuhinjski pribor nakon što se dirali sirovo meso. Piletinu ne perite prije kuhanja jer tako možete proširiti bakterije po cijeloj kuhinji, savjetuje Daily Mail.