GDJE KUPOVATI MESO? / Britanci testirali svoje trgovine, najsigurnijim se pokazao supermarket koji postoji i u Hrvatskoj

Image
Foto: Shutterstock

Ovdje je izmjerena najmanja koncentracija bakterija u svježem mesu (samo 0,015 posto)

17.6.2019.
11:32
Shutterstock
VOYO logo

Iako se većina bakterija u mesu uspješno uništava termičkom obradom, opasnost od zaraze svejedno postoji; a i svatko od nas želi jesti što kvalitetnije. Kampilobakter je najčešći uzrok trovanja hranom u Veliko Britaniji te četvrti najveći uzrok proljeva u svijetu.

Simptomi trovanja hranom

Zaraženi ljudi osjećaju simptome mučnine i povraćanja, bolova u trbuhu koji često rezultiraju proljevom, a moguća je i povišena tjelesna temperatura. U namjeri da otkriju gdje je najsigurnije kupovati svježu piletinu, britanski su istraživači prošli sve popularne supermarkete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEĆ 20-AK GODINA NIJE BILO OVOLIKO SVINJA ZARAŽENIH TRIHINELOM: /

'Kada se ta ličinka uvuče u srčani mišić, ostaje doživotno'

Image
VEĆ 20-AK GODINA NIJE BILO OVOLIKO SVINJA ZARAŽENIH TRIHINELOM: /

'Kada se ta ličinka uvuče u srčani mišić, ostaje doživotno'

Rezultati analize mesa pokazali su da je piletina iz razvikanog Tesca najzagađenija bakterijama, koje uzrokuju trovanje hranom ako se meso dobro ne obradi prilikom kuhanja. Njihovi supermarketi Asda i Morrisons slijede ovu poraznu statistiku, dok se jedan njemački lanac supermarketa, koji postoji i u Hrvatskoj, pokazao najsigurnijim.

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Davor Puklavec
Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Davor Puklavec

Meso iz Lidla najsigurnije

Naime, u Lidlu je izmjerena najmanja koncentracija bakterija u svježem mesu (samo 0,015 posto). Istraživanjem nisu obuhvaćeni drugi supermarketi u kojima kupuju Hrvati te se ne može procijeniti njihova kakvoća mesa, ali dobro je znati da imamo trgovinu koja je prošla i britanske standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste izbjegli zarazu, pobrinite se da meso dobro skuhate. Držite ga odvojenog od ostalih namirnica u hladnjaku te operite ruke i kuhinjski pribor nakon što se dirali sirovo meso. Piletinu ne perite prije kuhanja jer tako možete proširiti bakterije po cijeloj kuhinji, savjetuje Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo