Jednostavna krem juha Sastojci:
40 g maslaca 2 žlice brašna 200 ml mlijeka 800 ml vode 2 kokošje kocke muškatni oraščić 1 žlica limunova soka 100 ml kiselog vrhnja 1 žumanjak
Priprema:
Rastopite maslac dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte s mlijekom i vodom, pa pustite da prokuha. Dodajte kocke i kuhajte još cca 10 minuta.
Začinite s malo ribanog oraščića, žlicom limunova soka, dodajte vrhnje u koje ste umiješali žumanjak. Promiješajte i poslužite vruće uz prženi kruh.
Pita od koprive
Napravite smjesu za palačinke, ali neka bude puno gušća. Vrhove mlade koprive operite pa pomiješajte s 4 jaja, pola kile mladog sira, 250 gr vrhnja. Dodajte čašu kukuruznog brašna i posolite. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
Na malo namašćen lim izlijte pola smjese za palačinke, dodajte smjesu s koprivama pa opet prelijte s ostatkom smjese za palačinke.
Peći u pećnici na 150 Celzija dok smjesa palačinke ne bude pečena iznutra. Kad je pečeno zaliti čašom vrućeg mlijeka i poslužiti.
Marinirana piletina na filipinski
Sastojci:
6 komada piletine po osobi (krila, bataci, bijelo meso - po izboru) 1 glavica luka 3 češnja češnjaka 15 ml biljnog ulja
Marinada: 120 ml vode 120 ml octa 120 ml soja umaka 1 žličica đumbira 1 žličica cimeta 1 do 2 žličice crnog papra 1 do 2 lovorova lista 1 zrno crvenog papra 1 češanj češnjaka, usitnjen 1 do 2 svježe crvene čili papričice
Priprema:
Prvi korak je napraviti marinadu i u njoj pacati meso najmanje sat vremena.
Meso izvadite iz marinade pa naglo zapecite s obje strane dok ne dobije zlatnu boju. Meso izvadite i ostavite sa strane.
U istoj tavi, na malo ulja, pirjajte usitnjeni češnjak i luk, a kada omekša, dodajte meso i ostatak marinade pa pustite neka se kuha 1 sat na laganoj vatri.
Umjesto piletine možete na isti način pripremiti i puretinu ili svinjetinu, a jelo najbolje pristaje uz kuhanu rižu ili pečeni krumpir.
Krumpir na norveški Sastojci:
krumpir po želji vrhnje za kuhanje sir edamer mljeveni češnjak sol i papar
Priprema:
Krumpir očistite i izrežite na kolutiće, skuhajte u slanoj vodi, procijedite pa slažite u namašćenu vatrostalnu posudu ili tepsiju.
Red krumpira, pa red naribanog sira, posuti s malo papra i češnjaka, pa opet red krumpira i sira. Zaliti sve s vrhnjem i peći 40 min na 180 Celzija. Posoliti po ukusu.
Kolačići od kave i lješnjaka Sastojci:
1/2 šalice maslaca 1 jaje 2 žlice instant kave 2/3 šalice šećera 1/2 šalice mljevenih lješnjaka 1/2 žličice ekstrakta od vanilije 3/4 šalice brašna
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, premažite kalup za pečenje.
U zdjeli izmiksajte maslac pa dodajte šećer i kavu, umiješajte i jaje, brašno, vaniliju i lješnjake. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Žlicom grabite smjesu i slažite na kalup za pečenje. Pecite 10 do 12 minuta.