Dok rast cijena u trgovinama mnoge građane baca u očaj, a poskupljenja pred blagdane dodatno opterećuju kućni budžet, ministar gospodarstva Ante Šušnjar šokirao je izjavom, savjetujući građanima da sami peku pekarske proizvode ako su im preskupi.
"Mogli bi početi mi sami raditi te pekarske proizvode, a ne prigovarati da su previsoke cijene i na taj način utjecati na podizanje cijena prema kupcima, prema građanima".
Iako je njegov prijedlog razljutio građane, pravljenje kruha kod kuće može biti mnogo zdravija opcija. Tako možete točno znati što jedete jer imate potpunu kontrolu nad sastojcima, bez dodataka i konzervansa koji se često nalaze u industrijskom kruhu. Osim toga, domaći kruh može biti prilagođen vašim prehrambenim potrebama pa se uvijek možete odlučiti za zdravije varijante.
Zdravstvene prednosti domaćeg kruha
Domaći kruh ne samo da je ukusniji, već je i značajno zdraviji od kupovnog. Kada ga sami pripremate, možete koristiti cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima i mineralima. Također, proces duge fermentacije tijesta, koji je uobičajen kod pripreme domaćeg kruha, poboljšava probavljivost i omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari.
Kada sami pripremate kruh možete birati između različitih vrsta brašna, poput pirinog ili raženog, dodavati sjemenke ili koristiti prirodni kvasac.
Recept za domaći kruh
Priprema domaćeg kruha može biti iznenađujuće jednostavna. Sve što vam treba su osnovni sastojci i malo strpljenja. Najbolje je početi s jednostavnim receptom koji ne zahtijeva posebne vještine ili opremu.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml mlake vode
- 7 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Mijesite tijesto rukama oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u nauljenu zdjelu. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena. Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga i oblikujte u željeni oblik.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Tijesto ponovno ostavite da se diže 30 minuta. Pecite kruh 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok na kuckanje ne zvuči šuplje.
Kako bi uspješno napravili kruh, najbolje bi bilo da koristite svježi kvasac i provjerite rok trajanja. Voda ne smije biti pretopla jer će uništiti kvasac. Tijesto treba dizati na toplom mjestu bez propuha, a u pećnicu trebate staviti posudu s vodom za bolju koricu. Preporučuje se da kruh izvadite iz kalupa čim ga izvadite iz pećnice i pustite da se hladi na rešetki.
Čuvanje domaćeg kruha
Domaći kruh najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi, umotan u pamučnu krpu. Možete ga i narezati i zamrznuti pa odmrzavati po potrebi. U hladnjak ga nikako nemojte stavljati jer će ubrzati starenje kruha.
Priprema domaćeg kruha nije samo način da dobijete zdraviji i ukusniji proizvod - to je i predivno iskustvo koje povezuje obitelj i vraća vas tradicionalnim vrijednostima, piše Taste of Home.
POGLEDAJTE VIDEO: Šušnjar poručio: 'Moja supruga vodi računa o troje djece, a stigne i ispeći kruh'